open-navfaktor-logo
search
Sutra zasjeda komisija
Čavalić traži listu sa više kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH: Najbolji je onaj...
Zastupnik Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić osvrnuo se na izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, podsjetivši na sutrašnju, prema njegovim riječima, ključnu sjednica Komisije za izbor i imenovanje.
19.06.2023. u 15:40
get url
text

Na ovoj sjednici će se donijeti odluka o tome da li će pred Zastupnički dom Parlamenta FBiH doći lista sa više kandidata ili samo jednim (prvorangiranim) kandidatom za člana Ustavnog suda BiH.

- Kao što sam i ranije naveo, moj lični stav i kolega iz Stranke za BiH je jasan - potrebno je imati više kandidata i ZD je taj koji bira, a ne komisija, radno tijelo i slično. Shodno navedenom, naša predstavnica u Komisiji će sutra tražiti / glasati za listu sa više kandidata (ovo je bio naš stav od početka ovog mandatnog ciklusa i jasno je komuniciran u javnosti). Zašto je ovo bitno? Prije svega kako bi se osigurao minimum proceduralnosti, a razumijevajući da je bilo ranijih proceduralnih nedostataka (npr. slučaj Haruna Išerića). Posebno jer je riječ o izuzetnom imenovanju - generacijskom, koji determinira desetljeća sudske prakse u našoj zemlji - poručio je Čavalić.

VEZANI TEKST - Naredne sedmice o popuni Ustavnog suda BiH: Kakva je veza između izbora Vukoje i formiranja Vlade HNK?

Dodao je kako apsolutno razumije da član Ustavnog suda BiH, pored stručnosti, treba da odražava neke političke vrijednosti, ideologiju (idealno tržišnu), ali je nedopustivo da se to svodi na "klasičnu partijsku trgovinu i da se preko koljena lome procedure, te oduzima parlamentarno pravo".

- Minimum koji tražim jeste da se omogući lista sa više kandidata, a nakon toga svako po vlastitoj savjesti i odgovornosti glasa za određenog kandidata. Argument da se "ranije tako radilo" ne stoji kada je riječ o zahtjevu za listom sa više kandidata.

Tek kada dobijemo datu listu, moguće je učestvovati u izboru i onda se voditi kriterijima stručnosti, ali da, svakako, i tu sam realan, ideološke pozadine datog sudije (što je praksa i u drugim zemljama poput npr. SAD-a). Lično smatram da je najbolji kandidat onaj koji razumije "običnog čovjeka", privrednika, realni sektor, a ne da je čitav život proveo u administrativno-birokratskom aparatu naše zemlje koji koči naš prosperitet - zaključio je Čavalić na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.