open-navfaktor-logo
search
Očekuje podršku
Čavara će poslušati Schmidta: Najavio imenovanje sudija Ustavnog suda u što kraćem roku
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara uputio je pismo visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu.
12.08.2022. u 12:26
get url
text

Pismo prenosimo u cijelosti:

VEZANI TEKST - Dunović i Mahmutbegović odgovorili Schmidtu: Stavljanje u isti kontekst sa Čavarom stavlja sumnju u Vašu namjeru

Poštovani visoki predstavniče za Bosnu i Hercegovinu,

gospodine Schmidt,

primio sam pismo koje ste mi poslali, kao i dopredsjednicima Federacije BiH, gospođi Mahmutbegović i gospodinu Dunoviću, a vezano za problem izbora sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a koji nas sve skupa opterećuje. Raduje me Vaša zainteresiranost za ovaj problem koji je uzrokovan političkim odnosima u Federaciji BiH, odnosno nepostojanjem političkog dogovora za funkcioniranje Federacije BiH.

Ne sumnjam u cilj Vaših namjera, te smatram da dijelimo zajedničku želju za iznalaženjem rješenja za ovaj kao i za ostale probleme, kojih je mnogo, te mi dopustite uputiti Vam nekoliko napomena.

Kao Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, iskazujem žaljenje načinom komunikacije i kvalifikacija koje se izriču prema instituciji Predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH. To se prvenstveno odnosi na činjenicu da su već unaprijed djela kvalificirana i krivnja utvrđena – bez našeg zajedničkog dijaloga koji bi pružio realne informacije o stanju u Federaciji i objektivnim razlozima navedenog problema.

Ipak, iskoristit ću ovu priliku i u potpunosti odbaciti tvrdnju da smo napravili "propust" i da "nismo imenovali sudije Ustavnog suda Federacije BiH kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH".

Poštovana Ekscelencijo, u Federaciji BiH ne postoji nešto što se naziva "ustavni i zakonski rok za imenovanje sudija Ustavnog suda".

VEZANI TEKST - Čavara: Sudije Ustavnog suda FBiH nisu imenovani jer nije bilo političkog dogovora

Od 2018. godine do danas u Federaciji BiH ne postoji politički dogovor oko ključnih pitanja, što je opće poznato. Upravo zbog toga, nakon Općih izbora nije izabran Predsjednik Federacije BiH, kao ni dopredsjednici Federacije BiH i Vlada Federacije BiH, a posljedično, ni sudije Ustavnog suda Federacije BiH.

Podsjećam da smo imali sličan problem s imenovanjem članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH čije smo imenovanje, i pored ogromne važnosti, čekali četiri godine nakon što sam imenovao Komisiju i uputio u Parlament Federacije BiH. I ne bi bilo do danas imenovanja da nam nisu pomogli prijatelji iz Evropske komisije i predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i drugi.

U svjetlu brojnih problema s kojima se susrećemo, a koji zahtijevaju duboko razumijevanje, dozvolite mi podsjetiti Vas na sljedeće. Ustavni sud BiH je 4. decembra 2016. godine donio Odluku kojom je utvrđeno da odredbe Izbornog zakona nisu usklađene Ustavu BiH i da do danas ta Odluka nije provedena, odnosno nije usklađen Izborni zakon s Ustavom BiH.

Rad Federalne televizije je 14 godina izvan zakona i, kao takav, instrument je jedne političke stranke, bez Statuta, 10 godina bez Upravnog odbora i direktor od 2013. godine nezakonito obnaša tu dužnost i potpuno izvan zakona.

VEZANI TEKST - Čolo: Čavara krši Ustav, on je samo izvršilac svog šefa Dragana Čovića

Direktor Federalne uprave policije već osam godina nije imenovan u skladu sa zakonom jer je Vlada Federacije BiH 2019. i 2021. godine prekršila zakon i odbila imenovati direktora i tu dužnost obnaša osoba koja po zakonu ne može obnašati tu dužnost zbog pripadnosti istom konstitutivnom narodu kao i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH. Takva su i brojna druga imenovanja.

Kao primjer možemo uzeti i namjensku industriju za koju pojedini čelnici stranaka javno govore da je u službi jednog naroda, da proizvode naoružanje za izvoz i za "ne daj Bože", provode se vojne obuke izvan državnog sistema.

Zapanjujuća je i nesmetana praksa govora mržnje i zapaljive retorike koji su sada već uobičajen način komunikacije. Ono što začuđuje jest da takvo ponašanje ne nailazi na posljedice ni javnu osudu. Takvom komuniciranju svjedočili smo i na okupljanju tzv. građanskih nacionalista ispred Vašeg ureda. Tada su upućene ozbiljne prijetnje i uvrede koje su za cilj imale diskreditaciju Vas i Vašega rada, ali koje su pozivale i na ugrožavanje Vaše fizičke sigurnosti. Takvih je primjera bezbroj.

Poštovana Ekscelencijo,

VEZANI TEKST - Dunović: Schmidt dijeli odgovornost na nas troje, a dobro zna da je HDZ-ov Čavara jedini krivac

slažem se kako je imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH značajno i žurno pitanje za sve nas. Slažem se kako je potrebno hitno rješavanje ovog ključnog pitanja. Također, jasno nam je kako nam preostaje riješiti i druga otvorena pitanja koja sam samo neka naveo iznad. Vjerujem kako ćete pokrenuti i druga pitanja od kojih sam naveo samo neke, kao i pitanja koja u velikoj mjeri opterećuju i hrvatski narod u BiH, a čija se prava i identitet nastoje marginalizirati, te da će Vaš pristup biti balansiran, pravičan, korektan i konkretan.

Svi koji kao alibi koriste imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH za sve nezakonitosti u Federaciji BiH i BiH – neće imati daljnju mogućnost zloupotrebe političkog prostora, te ću skladno Ustavu Federacije BiH, kako sam i naveo, imenovati četiri sudije Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu ispred nas, te očekujem Vašu podršku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.