open-navfaktor-logo
search
Dokazi neumoljivi
Čavara "pere" HDZ od proslave u Drvaru, ali...
Krivicu za manifestaciju čije je održavanje najavio jedan od osnivača ove stranke i ministar u prvoj Vladi zločinačke Herceg-Bosne, a sada aktuelni predsjednik HDZ Livanjskog kantona Ile Krezo, Čavara prebacuje na neke "interesne grupe", a "isprovocirani sukob na probosanske medije"
28.08.2019. u 21:23
get url
text

Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da neće biti obilježavanja "24. godišnjice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara''. 

- Nemam pojma ko je to najavio. To su spinovi koji se pokušavaju ubacivati i zamagliti postojeća situacija. Nađite odluku ijednog tijela koje je reklo da će biti tamo. Ne postoji apsolutno. Radi se o isprovociranom sukobu, rekao je Čavara te dodao:  

- To su određeni spinovi interesnih grupa koji nastoje napraviti problem. Taj sukob je potpuno isprvociran. To tvrdi neko ko je proširio priču i mediji, možda ovi probosanski - rekao je on.

Zanimljivo je da dopredsjednik HDZ BiH kaže kako "nema pojma" ni o čemu.

Krivicu za manifestaciju čije je održavanje najavio jedan od osnivača ove stranke i ministar u prvoj Vladi zločinačke Herceg-Bosne, a sada aktuelni predsjednik HDZ Livanjskog kantona Ile Krezo, Čavara prebacuje na neke "interesne grupe", a "isprovocirani sukob na probosanske medije".

Kako to da dopredsjednik HDZ BiH ne zna ništa, kada je početkom jula na 10. Skupštini Kantonalnog odbora HDZ BiH usvojena inicijativa za održavanje centralne manifestacije u Drvaru 13. septembra, kojom bi bila obilježena godišnjica oslobađanja ovog grada.

Informacija o usvojenoj inicijativi početkom jula objavljena je i na zvaničnim stranicama HDZ-a, te bi se moglo Čavare pitati da li i web stranica stranke čiji je dopredsjednik spada u probosanske medije koji provociraju sukob njegovog šefa Dragana Čovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

S obzirom da Čavara "nema pojma", podsjetit ćemo ga ko je inicijator.

Iz HDZ-a Livno, objavljeno je 9. jula na gotovo svim portalima, kažu da se radi o vojnoj pobjedi i oslobodilačkim akcijama koje su donijele mir i završetak rata na području Bosne i Hercegovine, što treba dostojanstveno obilježiti.

-Moja inicijativa otišla je prema Hrvatskom narodnom saboru. Hrvatski narodni sabor ima svoje Glavno vijeće, u sklopu toga djeluje i Odjel za branitelje HVO-a i domovinskog rata i mi smo tu ulogu prepustili našem političkom vrhu. Ovdje se ne radi samo o HDZ-u. Očekujem da u tome učestvuje i Ministarstvo odbrane sa jednom vojnom jedinicom, sa jednom počasti koja se odaje - izjavio je Ile Krezo iz HDZ-a BiH.

Brojne reakcije izazvala je najava HDZ-a o organizaciji ovog događaja. Reagirao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručivši da je spreman ''biti dio onih koji će fizički braniti da to bude i da obilježavaju taj dan na taj način''.

Očigledno da je Čavara dobio instrukcije od Čovića da smiri tenzije pričom kako su to sve izmislili "probosanski mediji", kako ne bi zaista došlo do sukoba sa Dodikom. No, zaboravili su sa zvanične web stranice izbrisati saopćenje o ovoj "izmišljenoj" manifestaciji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.