open-navfaktor-logo
search
Kažu da su prevareni
Čekali devet mjeseci, više nemaju strpljenja: Ljekari će tužiti Vladu FBiH, počinju pripreme za generalni štrajk
Ljekari u Federaciji Bosne i Hercegovine tužit će Vladu FBiH i početi sa pripremama za generalni štrajk, potvrdila je za Faktor dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.
08.03.2024. u 07:50
get url
text

Odluka je ovo Saveza strukovnog sindikata nakon što se prekjučer na dnevnom redu sjednice Federalne vlade ponovo nije našlo imenovanje pregovaračkog tima, koji bi sa doktorskim sindikatom pregovarao o novom kolektivnom ugovoru.

 Dr. Marina Berberović

- Prošle sedmice kazali su nam da će sjednica vlade biti 7. marta i da će se imenovanje pregovaračkog tima naći na dnevnom redu. Sjednicu su održali 6. marta, i bez obzira na to što smo imali pismeno obećanje iz Federalnog ministarstva zdravstva, ponovo na dnevnom redu nije bilo zdravstvo, odnosno pitanje pregovara sa našim sindikatom. Prošlo je devet mjeseci i mislimo da je to sasvim dovoljno vremena kojeg smo dali Federalnoj vladi. Bili smo strpljivi i više nego što je bilo potrebno, tako da mi sada krećemo u pripreme svega onoga što smo zaustavili u prvom mjesecu sa obećanjem da će naše pitanje uskoro biti riješeno. To znači da mi od danas krećemo sa pripremom tužbe i generalnoj štrajka na području cijele FBiH - istakla je Berberović.

 VEZANI TEKST - Vlada FBiH ljekarima obećala početak pregovora za veće plaće, pa nije ispoštovala; Berberović: Čekat ćemo 7. mart, a onda...

Pojasnila je da će Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH tužiti Vladu FBiH za diskriminaciju jer, prema riječima Berberović, vlada uredno pregovara i sklapa kolektivne ugovore sa drugim sindikatima.

- Nemamo informaciju da li ćemo uopće i kada doći na red. U obećanja više ne vjerujemo, bilo ih je više, tražili su da se strpimo, mislimo da smo bili dovoljno strpljivi - naglašava Berberović.

Zakon o štrajku FBiH nalaže da sve zdravstvene ustanove sa područja Federacije, prije stupanja u generalni štrajk, moraju sklopiti ugovore o poslovima koji se neće prekidati tokom štrajka.

- U Federaciji je puno ustanova, to je veliki posao, ali mi krećemo sa pripremom dokumentacije koja je potrebna, slanju zahtjeva prema poslodavcima, i kad završimo sve što Zakon nalaže, saopćit ćemo datum stupanja u generalni štrajk. Nemamo izbora, do sada smo bili strpljivi zbog pacijenata, ali svakom strpljenu dođe kraj - istakla je Berberović.

Ljekari i stomatolozi ne odustaju od zahtjeva. Traže novi kolektivni ugovor, odnosno ujednačavanje primanja doktorima na području cijele FBiH.

Berberović je do sada u više navrata isticala "kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do 1.000 KM".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.