open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Čelnici "Trojke", HDZ-a i SNSD-a održali sastanak bez konkretnih dogovora, zakon o sudovima teška tema
Lideri "Trojke", SNSD-a i HDZ-a BiH održali su sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu na kojem, kako je rečeno, nije bilo konkretnih pomaka u smislu dogovora, između ostalog o zakonu o sudovima BiH, a pomake očekuju na narednom sastanku za 15 dana.
06.09.2023. u 15:23
get url
text

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, rekao je da je njihov posljednji sastanak rezultirao usvajanjem pet evropskih zakona, a da je ostao još zakon o sudovima o kojem su danas razgovarali.

- Ovo je pripremni sastanak, jedan u nizu. Idući je za 15-ak dana gdje ćemo pokušati usaglasiti set evropskih zakona. Sastanak je protekao bez trzavica i rasprava. Prirodno, ogroman je broj partnera, dosta je stvari na koje različito gledamo, ali to smatramo prednošću - kazao je Nikšić. 

Dodao je da ovo nije vrijeme za neku euforiju, ali je još jedan mali korak ka uspostavi funkcionalne vlasti na nivou BiH.

VEZANI TEKST - "Evropski" zakon o sudovima opet na Vijeću ministara BiH, a još nije usaglašen: Šta će dogovoriti "Trojka", SNSD i HDZ

Rekao je da je budućnost BiH u EU. 

- Konkretnih pomaka u smislu dogovora nije bilo. Imali smo raspravu o zakonu o sudovima, o tome će se nastaviti rasprava u Vijeću ministara. Imali smo nekoliko stvari pred nama koje ćemo u narednom periodu riješti i koji jesu uvjet na putu ka EU - stava je Nikšić.

Nikšić je odgovorio da će ljudi od struke raditi na izradi zakona o Ustavnom sudu BiH, a da su pričali i o Izbornom zakonu BiH gdje također radi radna grupa, ako i o posljednjoj presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH.

Dodao je da su razgovarali i o visokom predstavniku u BiH, gdje oni imaju svoj pogled, a što se tiče izjava Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjednika RS-a, o visokom predstavniku, da ne mogu na to utjecati "kao što ni on ne može utjecati na naše stavove".

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, kazao je da razgovaraju o tri bloka stvari, i to o evrpskom paketu koji je prioritet, o drugim zakonima koji su potrebni i ne bi trebali biti sporni kao što su zakoni o kibernetičkoj sigurnosti, o vanjskim poslovima, o kontroli granice, a treći blok su projekti kao što su Istočna gasna interkonekcija.

- Na sva tri bloka ćemo se kretati u narednom periodu i nadam se da će za 15 dana na sastanku, gdje će domaćin biti HDZ-a, da ćemo tada imati paket s kojim idemo naprijed i koji možemo objaviti - dodao je Forto. 

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kazao je da je danas bio "tvrđi" sastanak.

- Napravili smo male pomake o nekim temama, nismo se slagali o nekim predloženim rješenjima, ali dogovorili smo nastavak gdje ćemo otvoriti i nove priče, nove zakone - dodao je. 

VEZANI TEKST - Dodik: Pripremamo uredbu o hapšenju i deportaciji Schmidta, policija će dobiti zadatak...

Istakao je da je zakon o sudovima teška tema, da lome koplja, te je spomenuo pitanje nadležnosti sudova, sjedišta suda i vjerska prava. 

- Tu sjedimo i pokušavamo naći kompromis - rekao je Konaković. 

Dodao je da su razgovarali i o zakonu o sukobu interesa, da je bilo problema i definicija, da su "otvorili neke priče", te da nisu razgovarali samo o Istočnoj nego i o Južnoj interkonekciji.

Mada je press konferencija nakon sastanka zvanično najavljena, predstavnici SNSD-a na čelu s predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom otišli su bez izjava, a nisu ih dali ni predstavnici HDZ-a na čelu s Draganom Čovićem kao predsjednikom stranke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.