open-navfaktor-logo
search
Imenovanje Vlade FBiH
Čengić: O imenima ministara trebali smo raspravljati na organima SDP-a, meni novinari pokazuju
Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH tokom današnjeg zasjedanja novinarima su prokomentirali proces imenovanja Vlade Federacije BiH.
30.03.2023. u 15:50
get url
text

VEZANI TEKST - Protiv SDP-ovog kandidata za ministra policije FBiH Almina Hopovca podignuta optužnica

Delegat Irfan Čengić (SDP) kazao je da je razgovarao sa dva od četiri predložena ministra SDP-a i zaželio im sreću.

- To su kandidat za ministra unutrašnjih poslova Vojin Mijatović i kandidat za ministra obrazovanja i nauke Almin Hopovac. Volio bi da smo o imenima ministara imali priliku raspravljati na organima stranke jer ovakva imena i dok su ove izjave za medije u toku, meni novinari pokazuju da su zamijenjena dva ministra iz SDP-a, a to nije bilo na Glavnom odboru stranke, a Glavni odbor je jedini organ SDP-a koji može utvrđivati prijedloge za ministre – rekao je Čengić, te dodao da unutar SDP-a ne postoji raskol.

Delegat Aljoša Čampara (Narod i pravda) kaže da nema Vlade gdje su ljudi u potpunosti zadovoljni listom imena ministara.

VEZANI TEKST - SDP opet "briljira": Profesor fizičkog za ministra MUP-a, Mijatović i dalje kandidat, ali za ministra obrta i razvoja

- Uvijek može biti boljih i kvalitetnijih imena, a može i loših. Teško je dati neki poseban sud. Postavljam sada jedno hipotetičko pitanje, da sva ova imena ostanu, pa kada bi SDA bila na vlasti sa SDP-om, da li bi oni možda uspjeli promijenti neka imena. Da li bi ostao Vojin Mijatović, da li bi ostala Sanja Vlaisavljević, kao i Anel Kljako? Mislim da oni ništa ne bi promijenili kao što nikada nisu apsolutno ništa od toga uspjeli ni promijeniti – istakao je Čampara.

Delegat Haris Zahiragić (SDA) mišljenja je da među "Osmorkom", koja je sa HDZ-om BiH potpisala koalicioni sporazum, nema dogovora.

- Mislim da će se ova situacija raspetljati tako što će "usijane glave" koje imaju 10, 20 i 30 hiljada glasova konačno shvatiti da moraju poštovati rezultate izbora i da Dragan Čović, uz svu njegovu želju da na vlast dovede one koji mu ispunjavaju svaku njegovu želju, nažalost, moraju prije ili poslije shvatiti da im fali puno glasova. Zato mislim da će vlast činiti stranke koje participiraju u izvršnoj vlasti Federacije već više od mjesec dana – poručio je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.