open-navfaktor-logo
search
Vratit će priznanja
Cerić ponovo pisao Schmidtu u odbrani reisa Kavazovića: Neka njemačka nacija zna da vi u Bosni...
Bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić uputio je novo pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Cerić je zbog toga što je  Schmidt u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a kritizirao reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića poručio da će lično otići u Njemačku i vratiti priznanja koja mu je ova država dodijelila. 
09.05.2023. u 12:22
get url
text

VEZANI TEKST - Cerić: Ukoliko Schmidt ne povuče zlonamjerni izvještaj o reisu Kavazoviću, odričem se njemačkih priznanja

- Gospodine Christian Schmidt, kao njemački laureaut obavještavam njemačku naciju da vi u Bosni ne radite uredno posao visokog predstavnika. Gospodine Schmidt, očekivao sam da ćete ovoga put biti dosljedni svom obećanju. Učinilo mi se to nakon poziva vašeg glasnogovornika Marija Brkića da ćemo se umjesto u nedjelju (07. maja), čuti telefonom u ponedjeljak (08. maja) u devet sati. Vaš glasnogovornik nije se javio na zakazano vrijeme. Nije se zbog toga ni izvinio. A zašto bi jer mi Bošnjaci-muslimani nismo vrijedni te vrste evropske uljudbe.

Nisam iznenađen zbog toga. Jer vi ste, gospodine Schmidt, u međuvremenu dobili vrijednu pohvalu, kao zaslužni nositelj ordena Ante Starčevića. Pohvalio vas je Katolički tjednik. Citiram: "U pravu je visoki predstavnik, izjave reisa Kavazovića nisu u službi mira!", piše Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika, lista Vrhbosanske nadbiskupije.

Gospodine Schmidt, svaki komentar na Vajdnerov hvalospjev o vašoj "objektivnosti" "Ni po babu, ni po stričevima" je suvišan, ali jest važno da vas podsjetim da možete biti "ponosni" što ste na ovaj način uspjeli narušiti i ono malo međureligijskog povjerenja, kojeg smo godinama gradili u našoj zemlji. Lično san na to ponosan, kao što pretpostavljam da je i bivši vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić također ponosan.

Zašto to radite, gospodine Schmidt?

Zašto uporno i tvrdoglavo rušite ono što se mukotrpno, kako-tako, gradilo u poratnoj, postgenocidnoj i postUZP-ovskoj Bosni, gdje se nije dogodio nijedan slučaj osvete od žrtava genocida i UZP-a, od Bošnjaka-muslimana, koje vi, kao nijedan visoki predstavnik dosada, prijavljujete UN-u da njihov duhovni i moralni poglavar "nije u službi mira"?

VEZANI TEKST - Schmidtov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a: Kritikovao reisa Kavazovića, Dodika, hvali HDZ i novu vladajuću koaliciju

Gospodine Schmidt, zar vam nije bilo dosta što ste na dan izbora mijenjali ustav i zakon, zar vam nije bilo dovoljno što ste uveli novi pojam "petine" za (ne)demokratsko odlučivanje, pa ste imali potrebu da nam, kao naciji i državi, dodatno remetite mir, da nam uvećavate bol, muku, strah i neizvjesnost, da nam nanosite duševni bol, stavljajući nam na čelo metu ne bilo gdje, već u UN-u, i ne bilo kad, već u vrijeme kad je u porastu islamofobija?

Vi, gospodine Schmidt, zajedno sa slavodobitnikom Josipom Vajdnerom, glavnim urednikom Katoličkog tjednika, lista Vrhbosanske nadbiskupije, trebate doći na kurs velepoštovanom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću da vas poduči o saburu i toleranciji nakon što je bio zarobljen šest mjeseci u logoru HVO-a u blizini Konjica (1993), gdje mu nije bilo dozvoljeno da obavlja vjerske obrede, niti je imao pravo da se okupa i preobuče…

Velepoštovani Kavazović nije nikad pokazao ni trun osvete prema Hrvatima - katolicima zbog toga. Naprotiv, pokazao je bezrezervnu spremnost za mir i dijalog sa svima.

Je li mu to zahvalnost od vas - gospodine Schmidt i Vajdneru, pa da ga označite da "nije u službi mira" zato što je rekao da ćemo mi Bošnjaci-muslimani braniti naš dom, domovinu i državu oružjem - ako zatreba. Pa, da. I hoćemo! Da znadete to! Jer "oružje" nije samo puška. Naše najjače oružje je istina - riječ, koje se vi najviše bojite. E, to je naše najubojitije oružje, na koje je mislio velepoštovani reisu-l-ulema Kavazović. Imajte to na umu.

Gospodine Schmidt, bez patetike, Bošnjaci-muslimani imaju izuzetno poštovanje prema njemačkoj naciji i državi. Veoma su zahvalni Njemačkoj na prijemu prognanika iz Bosne za vrijeme agresije na Bosnu i genocida nad Bošnjacima. Mnogo je uspješnih Bošnjaka biznismena, umjetnika, akademskih radnika i političara u njemačkom društvu.

Lično sam zahvalan Njemačkoj što je u dva navrata prepoznala moj duhovni i miroljubivi rad i djelovanje na širenju dobre volje među ljudima i narodima u Europi i svijetu.

No ovo što vi, gospodine Schmidt, radite u Bosni, kao visoki predstavnik, ne služi na čast i ugled njemačkoj naciji i zato osjećam mojim pravom i obavezama da kao njemački laureat skrenem pažnju njemačkoj naciju da vi nanosite moralnu, kulturnu i civilizacijsku štetu njemačkoj naciji.

VEZANI TEKST - Schmidt zvao Cerića, bivši reis sprema se u Njemačku da lično vrati priznanja?

Upamtite, gospodine Schmidt, bez obzira na to šta mislili o nama Bošnjacima-muslimanima pod utjecajem radikalnih HDZ Hrvata, ovdje u Bosni odnos prema žrtvama genocida i žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata je mjera moralnog i civilizacijskog karaktera pojedinca i nacije, uključujući i vas lično kao visokog predstavnika i vašeg izvještaja o stanju u Bosni i Hercegovini, koji treba da bude "ni po babu, ni po stričevima", ali ne po aršinu Josip Vajdnera, glavnog urednika Katoličkog tjednika, lista Vrhbosanske nadbiskupije, koji je zadnji čovjek koji ima pravo da ocjenjuje velepoštovanog reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića - navodi u otvorenom pismu bivši reis Cerić. 

Cerić je dobitnik dva prestižna njemačka priznanja: Theodor Heuss (2007) i Eugen Biser (2008) za međureligijski dijalog i promociju demokratije.

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini neće stati, kako je to najavio, samo na odricanju svih njemačkih priznanja. Sprema se da zbog Schmidtovog odnosa prema aktuelnom reisu Kavazoviću, a time i Islamskoj zajednici i Bošnjacima, na put u Njemačku da lično vrati priznanja ukoliko visoki predstavnik ne ispravi svoj skandalozni iskaz o Bošnjacima kroz blasfemiju reisa kao simbola bošnjačke duhovnosti.

Post Scriptum 

Gospodine Schmidt, vaše stavljanje duhovnog poglavara, reisu-l-uleme u Bošnjaka na "crnu listu", nije viša stvar vele poštovanog Huseian Kavazovića, već je to stvar svih nas, muslimana Bošnjaka – ma gdje bili. Zato to neće proći i neće se tolerirati jer to je protivno zdravom razumu i ne dopustivo časti i ponosu muslimana. Na drugoj strani, bezobzirni Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika, lista Vrhbosanske nadbiskupije je brzo zaboravio da je reisu-l-ulema Kavazović stao u odbranu nadbiskupa kardinala Vinka Puljića kada su ga napali zbog Blajburške mise u Sarajevu unatoč velikoj kritici. To Vajdneru ništa ne znači u njegovom udruženom antibosanskom poduhvatu uz pomoć gospodina Schmidta. 

Kao i uvijek, Kura'nska maksima ima vječnu i nepromijenjenu vrijednosnu poruku:

- Oni vas neće nikad prihvatiti sve dok ne budete doslovno slijedili njihovu dogmu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.