open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo zdravstva FBiH
Čerkez o vakcinama: Definisano je kada je Vlada FBiH trebala platiti avans, ostalo nije
Pomoćnik federalnog ministra zdrastva Goran Čerkez je komentirajući na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, situaciju u kojoj je Vijeće ministara BiH prozvalo Vladu FBiH da nije uplatila svoj preostali dio novca 11,5 miliona KM, za nabavku vakcine za COVID-19, a koji je bio do 15. decembra, kazao da datum plaćanja nije bio utvrđen ugovorom.
17.12.2020. u 16:10
get url
text

Naglašava da je od Vlade FBiH 11. decembra zatraženo da uplate milione KM do 15. decembra, što se nije moglo proceduralno ispoštovati.

- Nije problem u finasijskim sredstvima, već je do procedura. Druga stvar, moram vam reći, imam ugovor da je država, Vijeće ministara BiH, potpisalo ugovor sa Gavi Alliance i tu stoji ko treba potpisati garanciju i za koji vremenski period. Država je trebala osigurati garanciju. Odnose unutar države reguliše drugi ugovor, do kada treba uplatiti avans, a Vlada FBiH je blagovremeno to uplatila - rekao je Čerkez i dodao:

- Važno je reći da je Federalna vlada obaviještena 11. decembra, to je petak poslijepodne o potrebi uplate, da ona mora biti izvršena u roku tri ili četiri dana!? Proceduralno niko nema mogućnost da uradi to mimo zakona. Moram reći, još u Evropi nema niti jedne vakcine koja je registrirana. Trebamo dati novce a još uvijek nema vakcine. FBiH je pokrenula i druge mehanizme preko kolega iz Ministarstva civilnih poslova da se nabave vakcine. Pokušat će se sve da se taj problem prevaziđe. Žao mi je da je došlo do toga da se prozove Vlada FBiH, ali imaju procedure. U ugovoru jasno stoji. Zna se odgovornost čija je za što bila.

Na novinrska pitanja kako su na vrijeme svoj dio uplatili RS i Distrikt Brčko Čerkeze je kazao da to treba njih pitati.

- Postoje jasno ugovori koji definišu šta je ko trebao uraditi. Dat ću vam dokument na uvid, a vi mi recite gdje to piše do kada je Vlada FBiH trebala uplatiti ostatak novca. Ovdje izlazim sa faktima a ne nekim pričama. Država je pokušavala da osigura garancije, nije uspjela i onda se pokreću određeni mehanizmi. Definisano je kada je trebalo da platimo avans, ostalo nije definisano. Od ovog ne treba stvarati aferu, po meni vakcine će stići. Vlada nije uplatila zbog proceduralno kratkog roka - rekao je Čerkez izrevoltirano.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.