open-navfaktor-logo
search
Koronavirus u FBiH
Čerkez upozorio na tešku situaciju: Policija i inspekcija moraju pojačati rad na terenu
U protekla 24 sata u Federaciji BiH je testirano 919 uzoraka. Od tog broja 128 je pozitivno, a bila su i tri smrtna slučaja, tri žene iz Sarajeva, Lukavca i Živinica.
06.08.2020. u 14:34
get url
text

- Do danas je testiran 91.631 uzorak, od kojih je 7.828 pozitivno. Oporavljene su 4.072 osobe, aktivnih slučajeva je 3.571. Zabilježeno je 185 smrtnih slučajeva (117 muškaraca i 68 žena). U Federaciji BiH trenutno je hospitalizirano 296 oboljelih, osam ih je trenutno na respiratoru – podaci su koje je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH iznio Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Član Kriznog štaba Goran Čerkez poručio je da neće biti lockdowna (zatvaranja) jer to ni najveće svjetske ekonomije ne mogu da izdrže, a ne naša. Podsjetio je da je BiH bila među tri države koje su u Evropi dale najbolji odgovor na prvi val koronavirusa. 

- Jako je bitno da svi radimo na implementiranju donesenih mjera. Uspjeli smo da izbjegnemo prvi loš scenarij. Mjere koje trenutno imamo su kao i u ostalim evropskim zemljama, vrlo su efikasne i kvalitetne. Ako pogledate, i ove su mjere prilično restriktivne i u velikoj mjeri ograničavaju život, pa i ekonomiju. Ako bismo išli na lockdown, doveli bismo u pitanje preživljavanje - pojasnio je Čerkez.

Naglasio je da će nepoštivanje mjera dovesti do velikog broja zaraženih.

- Ovo nije pitanje samo zdravstva, već pitanje zajedničkog djelovanja sa stanovništvom i drugih institucija. Potreban je jači anagažman MUP-a i inspekcija na terenu, na nivou kantona i općina da počnu da rade snažnije svoj posao, a to je nadzor nad implementacijom mjera koje su donesene. Sutra je sastanak FUP-a, FUZIP-a i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH na poziv premijera Fadila Novalića. Moram reći da je stanje kakvo je danas je teško, ali još kontrolisano – istakao je Čerkez dodajući da svi oni koji krše mjere mogu biti krivično kažnjavani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.