open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
CIK dodijelio mandate HDZ-ovcima, može li Vukoja ipak biti izabran u Ustavni sud u četvrtak?
Pored redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je zakazana u 11 sati u četvrtak, ranije bi mogla, kako saznaje Faktor, da se održi vanredna sjednica na kojoj bi se riješilo pitanje popunjavanja Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH.
04.07.2023. u 12:29
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojka" i HDZ trenutno nemaju većinu u Komisiji da predlože Vukoju za Ustavni sud BiH

Zastupnici Feliks Vidović i Antonio Sesar iz HDZ-a ranije su podnijeli ostavke na zastupničke pozicije u Parlamentu FBiH. Oni su bili i članovi Komisije za izbor i imenovanje.

Kako saznajemo u Centralnoj izbornoj komisji BiH, svi zamjenski mandati su već dodijeljeni u Zastupničkom domu FBiH.

- Više se ništa ne čeka od nas kada je riječ o Zastupničkom domu FBiH - rečeno nam je u CIK-u.

Popunjavanje Komisije za izbor i imenovanje je od prevelike važnosti za "Trojku" i HDZ kako bi u Zastupnički dom na glasanje za sudiju Ustavnog suda BiH poslali samo jednog kandidata Marina Vukoju, kadra bliskog HDZ-u, dok SDA, DF, NES i SBiH insistiraju na tome da se u Parlament FBiH pošalje lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Bez ove Komsije nema ni imenovanja zastupnika Arnela Isaka za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH, umjesto sadašnje Edine Gabele (SBiH). 

Arnel Isak je svojim glasanjem potpomogao imenovanje nove Vlade Federacije BiH.

A sada, da bi Vukoja prošao u Zastupničkom domu FBiH i bio sudija Ustavnog suda BiH u narednih 20 godina, potreban je i glas Arnela Isaka, koji je sin federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.