open-navfaktor-logo
search
Zbog preuranjene kampanje
CIK kaznio NiP sa 3.000 maraka, pokrenut postupak protiv stranke Rame Isaka
Na sceni imamo masovnu zloupotrebu medija, društvenih mreža u vidu preuranjene kampanje i promoviranje programa političkih subjekata, kaže predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić
AUTOR: N1
25.06.2024. u 13:44
get url
text
U Sarajevu je danas održana sjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH).
Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, kazala je kako trenutno u javnosti političke partije i previše zloupotrebljavaju medije i društvene mreže.
- Na sceni imamo masovnu zloupotrebu medija, društvenih mreža u vidu preuranjene kampanje i promoviranje programa političkih subjekata. Nametnute izmjene iz marta su jasne i u tom smislu komisija pokušava da spriječi da se neki promoviraju prije i zvaničnog početka kampanja - navela je Hadžiabdić.
Kako je u nastavku sjednice pojašnjeno, Narod i pravda je kažnjena zbog preuranjene kampanje.
- Narod i pravda zbog toga šta je uradio član ove stranke putem Facebooka zbog preuranjene kampanje. Kršio je pravila ponašanja, kazna od tri hiljade maraka. Jednoglasno usvojeno - pojašnjeno je. 
Centralna izborna komisija BiH pokrenut će po službenoj dužnosti postupak protiv Rame Isaka i njegove stranke Snaga naroda. To je danas potvrđeno na sjednici CIK-a BiH.
Podsjetimo, Isak je objavio predizborni spot u kojem reklamira sebe i svoju stranku.
Na današnjoj sjednici nije bilo rasprave o ovom slučaju. Irena Hadžiabdić je pojasnila da će u nastavku sjednice raspravljati o drugom postupku.
- Pred nama je zaključak, postupak koji smo ranije pokrenuli zbog preuranjene kampanje da se zaustavi. Po prijavi smo vodili postupak, u prijavi je stajalo da je na Facebook stranici Snaga naroda Tešanj objavljen promotivni materijal Damira Numića koji sebe već promoviše kao kandidata.
Ova stranica nije njegova, nego zloupotrijebljena. Na njihovoj zvaničnoj stranici nikada nisu objavljivali ove vrste. Prijedlog službi je da CIKBiH donese zaključak da se postupak obustavlja. Odluka je donesena, zaključeno je na današnjoj sjednici, prenosi N1.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.