open-navfaktor-logo
search
Do nedjelje ispred SCC-a u Sarajevu
Članice "Renesanse": Za simboličan novac kupite sliku ili nakit, novac ide za terapiju oboljelim ženama
Sedmicama unazad onkološki pacijenti vraćaju se iz KCUS-a jer u toj zdravstvenoj ustanovi ne mogu dobiti lijek koji im znači život. Jedini način da ga dobiju je da odu u privatnu apoteku i kupe ga, a sedmična terapija košta 540 KM
AUTOR: A. S.
15.05.2024. u 08:04
get url
text
Članice Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa" jučer su izložile svoje radove napravljene na radionicama, kao i one koje su donirale prijateljice Udruženja na bazaru koji se održava ispred Tržnog centra SSC u Sarajevu.
Tamo će ostati sve do nedjelje, a sav novac koji se prikupi od pridaje namijenjen je članicama Udruženja koje, zbog nedostatka lijekova u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), svoje terapije, koje im znače život, moraju kupiti ili preskočiti.
Kako nam je kazala Enida Glušac, predsjednica Udruženja, sve one koje do nedjelje u periodu od devet do 19 sati, put nanese pored SCC-a u Sarajevu, mogu za simboličan novac ponijeti kući slike, nakit, ukrasne i odjevne predmete koje su većinom svojim rukama izradile članice "Renesanse".
Sedmicama unazad onkološki pacijenti vraćaju se iz KCUS-a jer u toj zdravstvenoj ustanovi ne mogu dobiti terapiju koja im znači život. Jedini način da je dobiju je da odu u privatnu apoteku i kupe je.
Iz Udruženja "Renesansa" prošle sedmice za Faktor su kazali kako "ni oni više ne znaju koliko tačno u KCUS-u nedostaje lijekova za onkološke pacijente".
Zbog nedostatka terapija, žene obolje od raka dojke primorane su kupovati lijekove, ali većina njih ne može sedmično odvojiti 540, a mjesečno oko 2.000 KM, koliko košta najčešća terapija lijeka Taxol.
Enida Glušac
Mnoge zbog toga preskaču terapije, čime dodatno ugrožavaju zdravlje jer rak ne čeka i u svakom trenutku vreba da se proširi organizmom.
- Stanje sa deficitarnim lijekovima u KCUS-u, prema našim saznanjima, mijenja se iz dana u dan. Danas, primjera radi, imate jedan lijek, ali ga već sutradan nema i obrnuto - ističe Glušac.
Dodaje da je veliki broj članica koje same sebi ne mogu kupiti terapiju, a sada im se, kako kaže, javljaju i žene koje nisu članice Udruženja.
- Ne možemo mirno gledati kako oboljele žene preskaču terapije, jednu za drugom, i ništa ne učiniti. Mi ćemo se do posljednjeg boriti za njih kako znamo i umijemo. Mi smo ovo prošle sedmice najavile i danas (jučer, op.a.) pokrenule, a da nam se niko od nadležnih, onih koji su zasjeli u fotelje da rješavaju i probleme bolesnih građana, nije javio ili pružio podršku. I to puno govori u kakvoj zemlji živimo - naglašava predsjednica Udruženja.
Podsjetimo, prema posljednji podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, u Federaciji BiH na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge više je od 2.000 pacijenata.
- Što se tiče listi čekanja, stanje je nepromijenjeno, ali se plašim da će u narednom periodu situacija biti još gora, s obzirom na to da je Federalni fond solidarnosti za ovu godinu predvidio 11 miliona KM manje nego što je 2023. godine potrošeno. Zamislite šta to znači ako znamo da ove godine imamo povećan broj pacijenata. Prošle godine sa tih 11 miliona maraka više nismo uspjeli izaći na kraj, zamislite šta onda ove godine možemo očekivati - ističe Glušac.
Dodaje da udruženja koja okupljaju oboljele još nisu dobili informaciju od nadležnih federalnih vlasti - šta je sa 50 miliona KM koliko je Vlada FBiH za ovu godinu izdvojila za Fond solidarnosti.
- Svi šute, niko nam ne nudi prave odgovore. Direktorica Federalnog zavoda Vlatka Martinović nije mi konkretno odgovorila na to pitanje - kaže Glušac.
Ističe da prema njenim saznanjima, entitet RS i Brčko distrikt nemaju tako velikih problema sa nedostatkom lijekova za onkološke pacijente kao Federacija BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.