open-navfaktor-logo
search
Oformljeni prije mjesec
Slučaj Gavrankapetanović: Komisija Vlade FBiH tek sutra dolazi u KCUS da pregleda svu dokumentaciju
Rimac je do sada u dva navrata odbio dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića, obrazlažući svoj stav time "da Gavrankapetanović nije priložio diplomu o završenom postdiplomskom studiju, nego samo uvjerenje Ekonomskog fakulteta"
AUTOR: A. S.
13.05.2024. u 22:02
get url
text
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović
Trakavica oko imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nastavlja se i niko pouzdano ne zna kada će i na koji način ovaj problem biti riješen.
Nakon što je u novembru prošle godine smijenio prof. dr. Sebiju Izetbegović sa pozicije generalne direktorice KCUS-a, Upravni odbor ovog zdravstvenog centra na to mjesto imenovao je vršitelja dužnosti doc. dr. Alena Pilava.
Škarica se ne javlja 
Krajem prošle godine (28. decembar) Upravni odbor, nakon provedene konkursne procedure, za generalnog direktora imenovao je Gavrankapetanovića.
Za preuzimanje dužnosti bilo je potrebno još da federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac da svoju saglasnost, no to se sve do danas nije desilo.
Rimac je do sada u dva navrata odbio dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića, obrazlažući svoj stav time "da Gavrankapetanović nije priložio diplomu o završenom postdiplomskom studiju, nego samo uvjerenje Ekonomskog fakulteta da je uspješno diplomirao u oblasti menadžmenta u zdravstvu".
Zbog toga je protiv Rimca krivičnu prijavu SIPA-i podnio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.
U međuvremenu Vlada Federacije BiH u aprilu je imenovala Komisiju koja je trebala u roku od pet dana dati konačnu riječ o imenovanju Gavrankapetanovića.
Komisiju čine: predsjednik Željko Škarica, glavni federalni upravni inspektor, Srđan Mikić, pomoćnik direktora Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije, Belma Trajkov, savjetnica ministrice obrazovanja i nauke FBiH, Dijana Smailagić, pomoćnica sekretara Federalne vlade, Benjamin Kulovac, predsjednik privremenog Upravnog odbora (UO) KCUS-a, i Ajdin Zulić, član privremenog UO KCUS-a.
Kako se u navedenom roku nisu uspjeli dogovoriti, članovi Komisije zatražili su produženje roka u kome bi zauzeli konačan stav. Od formiranja Komisije prošlo je mjesec dana, a javnost ne zna da li je i kakav stav zauzela Federalna komisija.
Pokušali smo doći do članova Komisije, ali nam je Srđan Mikić kratko kazao kako sve informacije u vezi s njihovim radom saopćava isključivo predsjednik Škarica koji se nije javljao na telefon.
- Ništa vam novo nemam kazati - rekao nam je kratko i dr. Dragan Stevanović, član privremenog Upravnog odbora KCUS-a koji je ovih dana izvan BiH.
No doc. dr. Jasmin Šutković, također član privremenog Upravnog odbora KCUS-a, kaže kako bi javnost ipak sutra trebala znati više informacija.
Prema njegovim riječima, članovi Federalne komisije sutra (14. maj) trebali bi doći u KCUS.
- Komisija je oformljena prije mjesec dana, a činili su je, pored člana privremenog Upravnog odbora, i predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Federalne vlade. U suštini, oni nisu ništa uradili, obilazili su, radili intervjue. Nisu mogli doći do zajedničkog zaključka, a to nam je rekao predsjednik privremenog UO na posljednjem sastanku.
Neki su bili protiv, a neki za, uopće nije bilo upitno imenovanje Gavrankapetanovića, nego da li je procedura bila provedena po zakonu. Ono što je zanimljivo jeste da uopće nisu gledali dokumente i izvještaj Komisije, nakon čega su pojedini članovi UO zatražili da se to što prije završi - kaže Šutković.
Naglašava kako članovi Komisije nisu ujednačili stavove i nisu htjeli napisati zaključak.
- Zakonska obaveza im je bila da to urade u roku od pet dana. Oni to nisu uradili nakon 20 dana. Nikad članovi privremenog UO nisu dobili informaciju - u čemu se to članovi (ta tri famozna člana) nisu složili, valjda sve troje imaju različite stavove. Na kraju je navodno bio jedini zaključak da se konkurs poništi, i ne da se Gavrankapetanoviću onemogući da ponovo konkuriše, nego da nađu neku tehničku grešku koja je glupost. Kulovac se s tim nije složio. Novi član UO je vrhunski pravnik, uključen je u zdravstvene procedure i on će takve njihove tvrdnje oboriti - kaže Šutković.
Pilavu krajem maja istječe mandat
Na pitanje šta će članovi Komisije sutra raditi u KCUS-u, Šutković odgovara "kako bi napokon trebali pregledati svu dokumentaciju koja je jedina validna".
- Dokumentacija govori da Gavrankapetanović jedini ima zakonske uvjete da postane generalni direktor. Mislim da će se ovaj cirkus ubrzo završiti, ukoliko to ne bude tako i ako Komisija predloži da se poništi konkurs, dosta članova privremenog Upravnog odbora neće biti za to.
Ukoliko Komisija ocijeni da je KCUS uradio sve kako treba, onda će se to predložiti Vladi koja će morati ići protiv odluke svoga ministra.
Problem je u tome što oni smatraju, ako bi Vlada dala saglasnost, da Općinski sud, koji daje deponiju potpisa direktora, može praviti problem, jer zakonski ministar je taj koji daje saglasnost, a ne Vlada.
Ima zakonskih prepreka, ali mi ćemo stati iza Gavrankapetanovića i nećemo dozvoliti da nas neko pravi budalama, i mene i neke članove privremenog UO, koji glasno pričaju o ovome dok drugi šute i izbjegavaju konflikte i javne nastupe - istakao je Šutković.
Dodajmo na kraju i to da mandat od šest mjeseci Alenu Pilavu, v. d. generalnog direktora KCUS-a, istječe krajem ovog mjeseca.
Ukoliko se u narednim danima ne riješi imenovanje Gavrankapetanovića, prema riječima Šutkovića, privremeni Upravni odbor morat će imenovati novog vršitelja dužnosti generalnog direktora KCUS-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.