open-navfaktor-logo
search
Otkazana
Članovi iz RS-a opet bojkotovali sjednicu Interresorne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva
Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine danas nije održana, te je otkazana jer se nije pojavio nijedan član iz bh. entiteta Republika Srpska.
10.11.2021. u 17:12
get url
text

Nakon tri i po mjeseca zastoja u radu, sjednicu je zakazala Alma Čolo, predsjedavajuća ove Interresorne radne grupe i zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Sjednica je zakazana bez konsultacija sa Sredojem Novićem (SNSD), drugim zamjenikom predsjedavajuće radne grupe, koji se, kazala je ranije Čolo, nije javljao na pozive.

Čolo je tada istakla da je zakazala sjednicu za 10. novembar jer taj dan u posjetu BiH dolazi direktor Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirel, te je bilo potrebno informirati članove Interresorne radne grupe o sastanku s njim.

Naglasila je da je i Komitet ministara Vijeća Evrope na sastanku 16. septembra donio odluku da Bosna i Hercegovina do kraja godine završi provedbu presuda suda iz Strazbura iz grupe predmeta Sejdić i Finci i da Interresorna radna grupa hitno nastavi s radom, što je bilo na dnevnom redu današnje sjednice.

Na dnevnom redu je bio i prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je uputila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, kao i dogovor o daljenjm radu Interresorne radne grupe.

Osim Čolo i Novića, u radnoj grupi su Bariša Čolak (HDZBiH) kao zamjenik predsjedavajuće, te zastupnici Borjana Krišto (HDZBiH), Dženan Đonglagić (DF), Damir Arnaut (Naša stranka), Branislav Borenović (PDP), Saša Magazinović (SDPBiH), Snježana Novaković Bursać (HDZBiH) i Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), zatim delegat Munib Jusufović (SBB), kao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD), zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZBiH) i zamjenik ministra za ljudska prava BIH Dževad Mahmutović (SDA). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.