open-navfaktor-logo
search
O saradnji dvije države
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s ministrom odbrane Kraljevine Norveške
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine  razgovarali su danas sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjorn Arild Gramom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i saradnji dviju država.
26.09.2023. u 19:11
get url
text

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio je na podršci Kraljevine Norveške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Istaknuo je važnost  uloge ambasade Norveške, koja je od januara 2023. godine kontakt ambasada Bosni i Hercegovini za saradnju sa NATO savezom i važan partner BiH.

Također, Norveška je pomogla osnivanje i funkcionisanje Centra za obuku za mirovne operacije (PSOTC), te dala podršku projektima rodne ravnopravnosti, prevenciji nasilja u ratnim sukobima, procesu vojnog deminiranja, te obavještajno-sigurnosnom sektoru i oblasti cyber sigurnosti.

Vlada Kraljevine Norveške bila je jedan od glavnih donatora za NATO povjerenički fond, osnovan u cilju zbrinjavanja prekobrojnog vojnog osoblja u BiH. 

Bećirović je ukazao i na veliku važnost implementacije NATO inicijative izgradnje odbrambenih sposobnosti BiH, što je ujedno i konkretna podrška realizaciji Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kao i doprinos cjelokupnoj sigurnosti i stabilnosti u zemlji.

Bećirović je poručio da se konkretnim mjerama mora zaustaviti destruktivna antidejtonska politika koja ugrožava mir i sigurnost u BiH, kao i regiji.

Ministar Bjorn Arild Gram rekao je da Kraljevina Norveška podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te istakao da u oblasti odbrane Norveška daje podršku BiH na euroatlantskom putu i kroz Plan bilateralne odbrambene saradnje koji se potpisuje na godišnjem nivou.

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni dviju država dobri i prijateljski, te da postoji spremnost za dodatno unapređenje ekonomske saradnje.

Sastanku su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović te savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Sifet Podžić, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.