open-navfaktor-logo
search
Predmet Kovačević
Čolo: BiH 14 godina dobija samo opomene iz Vijeća Evrope, nema mehanizma da je se natjera na provedbu presuda
Presuda u predmetu "Slaven Kovačević" nova je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koja se tiče izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, a postojeće ovakve presude još nisu provedene.
28.08.2023. u 12:21
get url
text

VEZANI TEKST - Sejdić - Finci, Zornić, Pilav, Pudarić, Šlaku građani drugog reda: Bitno je samo HDZ pitanje

Radi se o ranijim presudama u predmetima Dervo Sejdić – Jakob Finci, Ilijaz Pilav, Azra Zornić, Samir Šlaku i Svetozar Pudarić, koji je preminuo.

- Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu se moraju provesti. Komitet ministara Vijeća Evrope to prati i opominje Bosnu i Hercegovinu da ih nije provela, da treba poduzeti mjere, ali nema mehanizama da natjera državu na to. Jedino može da je suspenduje u članstvu i isključi iz članstva Vijeća Evrope – istakla je pravnica Alma Čolo, koja je ranije bila članica Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Evrope, i bila je predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je Rusija isključena iz članstva Vijeća Evrope zbog agresije na Ukrajinu, a Bosna i Hercegovina 14 godina dobija samo opomene Komiteta ministara Vijeća Evrope.

- Svakih šest mjeseci oni razmatraju provedbu presuda i opominju državu. Komitet preporučuje rezolucije Vijeću Evrope, a Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, gdje sjede i naši parlamentarci, donosi rezolucije. Niz ih je doneseno da BiH nije izvršila presude, pogotovo kada je u pitanju predmet "Sejdić-Finci", i da se nalaže državi da ih provede – pojasnila je Čolo.

Kazala je da je za provedbu i ove presude potrebno mijenjati Ustav BiH i Izborni zakon BiH, te da je to rečeno i u rezolucijama i odlukama i ovog komiteta i Vijeća Evrope. Dodala je da nije rečeno kako mijenjati, ali da je nesporno utvrđeno da naš izborni sistem nije u skladu sa Evropskom konvencijom za ljudska prava i dva protokola.

Čolo je podsjetila da je za izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine potrebno dvije trećine ruku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Ona je kazala da bi visoki predstavnik u BiH mogao ući u promjene Izbornog zakona, ali ne može mijenjati Ustav BiH, što je ranije kazao i sam aktuelni visoki predstanik Christian Schmidt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.