open-navfaktor-logo
search
Izbori u Centru
Čopelj: Konaković me izložio javnom linču i presudio, ako ne dobijem izvinjenje, tužit ću ga
Član Općinske izborne komisije Centar Sarajevo Naser Čopelj očekuje javno izvinjenje od svih koji su ga nepravedno prozvali i etiketirali da je počinio krivično djelo tokom izborne noći 15. na 16. novembar.  
19.11.2020. u 11:10
get url
text

- U protivnom, pravdu ću potražiti putem nadležnog suda u čiju presudu ne treba nimalo sumnjati, a i odštetu do koje mi i nije toliko stalo, koliko do ispravljanja navoda o mojim navodnim kriminalnim poduhvatima - kaže Čopelj za Faktor.

Krivičnu prijavu protiv Čopelja podnijela je Narod i pravda, što je Elmedin Konaković, predsjednik ove stranke i objavio na svom Facebook profilu, uz poruku "Čopelj je samovoljno uzeo zelene obrasce i odnio van birališta. Nervozni su i krše zakone". 

Čopelj nam je pojasnio šta se događalo te noći, te kakva je procedura propisana Izbornim zakonom BiH.

- Obavljao sam uobičajene poslove propisane zakonskim i podzakonskim aktima o provedbi Lokalnih izbora 2020. Napominjem da sam osim dugogodišnjeg članstva u Općinskoj izbornoj komisiji i certificirani predavač o načinu provođenja izbora u BiH. Više puta u mojoj profesionalnoj karijeri sam dobio javne i pismene pohvale kako o provedbi izbora tako i u ostalim profesionalnim aktivnostima koje sam obavljao. Takvi rezultati se mogu postići samo profesionalnim postupanjem po obvezujućim propisima baš kako sam postupio i u posljednjoj izbornoj noći provodeći Lokalne izbore 2020 - navodi Čopelj.  

Administracija CIK-a BiH dostavila mu je vremenski Plan rada izbornih komisija na izborni dan. Naglašava da je ovaj plan sačinjen na osnovu provedbenih akata CIK-a.

- S obzirom na to da su već godinama neznatne izmjene u tim aktima, mogu ga realizirati, a da i ne pogledam u njega. Ukoliko pažljivo pogledate Plan, primijetit ćete red 20. u toj tabeli gdje stoji da je potrebno izvršiti prikupljanje podataka sa biračkih mjesta o rezultatima izbora za načelnike općina i to u vremenskom intervalu od 20.15 do 20.45 sati. Prikupljanje se vrši lično, preuzimanjem zelenih kopija sa biračkog mjesta - pojašnjava Čopelj. 

Nadalje, kaže da je upravo u tom dijelu nepravedno osuđen.

- Nažalost i presuđen sam skoro na linč od strane pojedinih političkih lidera, a potom i u većini elektronskih medija. Pojedinci su čak mahali i nekim krivičnim prijavama. Po profesiji sam magistar iz oblasti krivičnog prava i dobro znam da ta krivična prijava nema nikakvog utemeljenja, ali kada je tako objavljena u medijima, na društvenim mrežama, ljudi koji nisu pravnici, čak i moji prijatelji posumnjali su u moju profesionalnost – kaže Čopelj, ponavljajući da ukoliko ne dobije javno izvinjenje, pravdu i satisfakciju za sebe će potražiti na sudu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.