open-navfaktor-logo
search
Premijer Mađarske
Čović i Dodik najavili dolazak Orbana, a Konaković za posjetu saznao iz medija
Dolazak premijera Mađarske Viktora Orbana u Bosnu i Hercegovinu prošle su sedmice najavili Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjednik bh. entiteta RS, ali to još nisu učinile institucije Bosne i Hercegovine.
19.06.2023. u 13:42
get url
text

VEZANI TEKST - Kako mađarska politika igra po ruskim notama u BiH, za šta im služe Dodik i Čović

Orbanovu zvaničnu posjetu BiH Dodik je najavio 15. juna kazavši da će mađarski premijer boraviti i Sarajevu nakon čega dolazi u Banju Luku. Nije rekao kada. Dan kasnije je Čović, najavivši brojne sastanke s partnerima u vlasti i međunarodnim predstavnicima u ovoj sedmici, između ostalog rekao da Orban u posjetu BiH dolazi 22. juna.

Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine još zvanično nema najave niti imaju detalje. Nezvanično, tek smo u kabinetima pojedinih članova Predsjedništva BiH dobili informaciju da će se Orban 22. juna sastati s članovima Predsjedništva BiH.

U kabinetu predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović kazali su da je sastanak najavljen, ne i kada, te da je sve došlo u protokol i da se njima obratimo. U protokolu su nas uputili na Press službu Predsjedništva BiH u kojoj su pak rekli da oni još nisu dobili najavu i da će javnost biti obaviještena čim je budu dobili.

VEZANI TEKST - Čović nezadovoljan: Evidentno je da neko želi destabilizirati procese u BiH

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine napomenuli su da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine organizira posjete premijera, a iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH čekamo odgovor na pitanja kada Orban dolazi i s kim su planirani susreti.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas je kazao da je o Orbanovoj posjeti saznao iz medija, ali da "nema ništa protiv s obzirom na to da su ispoštovane sve procedure i državne institucije".

- Ono što je nama jako važno, jeste da se poštuju institucije BiH, naš teritorijalni integritet, Ustav, nadležnosti, da se sastaje s članovima Predsjedništva. Ja sam više puta govorio sve dok je tako ne smeta nam ni pojačana regionalna saradnja, da sa nekim od entiteta bolje sarađuje Mađarska, nemam ništa protiv, sve dok se poštuje ovaj prvi dio dok se Ustav BiH, članovi Predsjedništva i ostali ne zaobilaze - mišljenja je Konaković.

Prije tri mjeseca je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini bio šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto. Sastao se s Elmedinom Konakovićem, ministrom vanjskih poslova BiH, s kojim je razgovarao i o projektu "Otvoreni Balkan", te sa ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem, da bi potom otputovao u Trebinje na Energetski samit gdje ga je dočekao Dodik s kojim je održao tet-a-tet sastanak.

Službena posjeta Orbana našoj zemlji bila je ranije planirana za januar 2022. godine, ali je otkazana zbog pogoršanja epidemiološke situacije s koronavirusom.

Prije toga je mađarski desno orijentisani lider boravio u BiH gdje se u Laktašima privatno sastao s Dodikom u novembru 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.