open-navfaktor-logo
search
"Ugrožen izborni proces"
Čović pisao međunarodnim dužnosnicima u BiH: Ne smijemo dopustiti da oni koji broje glasove odrede ishod izbora
Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pisao je predstavnicima međunarodne zajednice u BiH nakon jučer održanih izbora u Mostaru. 
21.12.2020. u 15:10
get url
text

U pismu je naveo kako su jučer građani Mostara sudjelovali u historijskom danu kada su nakon 12 godina imali priliku izraziti svoju slobodnu volju i demokratski izabrati svoju gradsku vlast.

- Vaš doprinos u tom smislu je izuzetno cijenjen, kao i dokazano opredjeljenje da učinite sve u svojoj moći kako bi izbori u Mostaru u cijelosti bili provedeni na pošten i pravičan način, u skladu sa evropskim standardima i dobrim praksama. Vaše izjave i prisustvo u Mostaru na dan izbora veliko su ohrabrenje i poticaj u tome - naveo je Čović.

Dodao je kako je upravo zbog toga njegova dužnost "podijeliti s vama najnovija saznanja koja se tiču ugrožavanja integriteta izbornog procesa u Mostaru".

- Naime, u prethodnoj prepisci jasno smo upozorili na opravdanu bojazan kompromitiranja izbornih rezultata, kako tokom samih izbora tako i naknadno tokom brojanja glasova nakon zatvaranja birališta. Sami znate da je tada prisutan najveći rizik od malverzacija, zbog manjeg nadzora i fizičke kontrole glasačkih listića i njihovog prebrojavanja. Upravo su se u tom dijelu naše bojazni, nažalost, pokazale opravdanim - istakao je.

U pismu je naveo da su Hrvati u velikom broju jučer izašli i podržali izbore u Mostaru, "a naše sinoćnje projekcije govore da smo kao stranka osvojili najmanje 20.000 glasova".

- Izborni proces do 17 sati je, uz manje nepravilnosti, tekao u skladu sa demokratskim običajima. Međutim nakon 17 sati dolazi do raspada sistema i promjene iskazane volje glasača, koja se događa i u ovome trenutku dok vam se obraćam ovim pismom.

Osim toga, Čović je dodao da postoji još nekoliko kritičnih pitanja i napomena koje zahtijevaju pažnju međunarodne zajednice, te ih selektivno naveo:

- Kako je moguće da je Centralna izborna komisija (CIK) do ponoći na dan izbora obradila manji dio glasova, a sveukupno se radi o svega 52.865 glasova?! Ta neopravdana kašnjenja bacaju sumnju na regularnost u postupku prebrojavanja glasova. "Noćno brojanje" biračkih odbora u situaciji kada za Mostar imamo 150 biračkih mjesta ili 100.000 birača, a do jutros je obrađeno manje od 50 posto glasačkih listića. Također, na većem broju biračkih mjesta je uočena prilična razlika brojki koje su iskomunicirane tokom večeri u prisustvu posmatrača i brojki koje su službeno evidentirane i dostupne na stranici www.izbori.ba;

- Neobičan je skok izlaznosti u posljednja dva sata glasanja u područjima: Sjever i Jugoistok u popodnevnim satima;

- Postoje osnove sumnje da su glasovi koje su osvojile stranke s hrvatskim predznakom, uz nezakonitu koordinaciju s ovlaštenim osobama iz Centralne izborne komisije, na kriminalan način prebacivani u cilju stjecanja mandata u većinskim hrvatskim izbornim područjima;

- U svom pismu od 19. decembra 2020. godine sam vas upozorio kako bi fiktivne prijave glasača mogle promijeniti izbomi rezultat na Jugu, što je rezultiralo podnošenjem krivične prijave HNS-a;

- Napominjem kako je broj mandata dodijeljen gradskim područjima u skladu sa pripadajućim brojem birača u pojedinom gradskom području, tj. izbornoj jedinici. Organizirano prebacivanje glasača je izrugivanje dogovora za Mostar i izborni inženjering. Hrvatske stranke nisu niti pomišljale na nešto slično.

Čović je naglasio da "svaki glas nas obvezuje da bude izbrojan kako je i izražena volja birača i da ne dopustimo nikakva brisanja i manipulacije".

- U svakom segmentu izbronog procesa, od samog glasanja do brojanja i verifikacije izbornih rezultata, proces mora biti zaštićen i Mostar u tom pogledu ne smije biti iznimka.

Dodao je da ono o čemu imaju saznanja i dokaze prijeti da ugrozi i delegitimira sve što je postignuto u proteklom razdoblju.

- Stoga zahtijevamo hitno uključivanje međunarodnog faktora i vas kao prijatelja kako bismo osujetili protuzakonitosti, spasili vladavinu prava i integritet izbornog procesa dok je to još moguće bez nepopravljivih posljedica, kao i da se najoštrije osude svi pokušaji manipulacije izborima i glasovima birača. Molimo vašu reakciju, jer ne smijemo dopustiti da oni koji broje glasove odrede ishod izbora - zaključio je Čović.

Pismo je upućeno Johannu Sattleru, šefu Delegacije Evropske unije (EU) u BiH, Ericu Nelsonu, ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Valentinu Inzku, visokom predstavniku, te Kathleen Kavalec, ambasadoricom misije OSCE-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.