open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Čović: Pozitivni procesi u Bosni i Hercegovini neće biti zaustavljeni
Za iduću sedmicu Čović je najavio veliki broj sastanaka s predsjednicima država i vlada iz okruženja.
AUTOR: Autor: Fena
12.04.2024. u 15:51
get url
text
Izazova je bilo i bit će, ali mi preuzimamo odgovornost za Bosnu i Hercegovinu koja mora ići evropskim putem, rekao je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović u Grudama, govoreći o unutrašnjim odnosima zbog mogućeg usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN-u.
Čović je u Grudama, gdje je sudjelovao na sastanku Koordinacije načelnika / gradonačelnika i predsjednika kantonalnih vlada, poručio kako oni koji pokušavaju zaustaviti pozitivne procese u Bosni i Hercegovini neće u tome uspjeti.
- Siguran sam da imamo dovoljno unutarnje odgovornosti da pratimo te procese na najprimjereniji način. Svi koji se trude da uzburkaju političku scenu u BiH ne treba im previše napora, nije to teško uzburkati.
Meni je važno da naše šire okruženje ne baci nikakav sigurnosni ili bilo kakav negativni utjecaj na ovaj prostor i uvjeren sam da se to neće desiti, ali onda je odgovornost na svima nama - poručio je.
Prvi čovjek HDZ-a BiH kazao je kako treba iskoristiti idućih sedam dana da se događaje, koji su često izvor političke krize, kao što je bilo nametanje Izbornog zakona, i sada previranja oko rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, "amortizira na politički način koji će biti prihvatljiv za sve".
Čović je dodao kako se svi problemi moraju rješavati mirnim putem, a sve s ciljem nastavka pregovaračkog procesa s Evropskom unijom.
Za iduću sedmicu, na marginama Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, Čović je najavio veliki broj sastanaka s predsjednicima država i vlada iz okruženja.
- Siguran sam da ćemo na marginama sajma otvoriti neke pregovaračke procese o samoj BiH, kako bi već na prvim sjednicama Vijeća ministara možda ponovno na dnevni red došla zakonska rješenja koja nismo završili, prijedlog izmjena Izbornog zakona, Prijedlog zakona o sudu i druga pitanja, a kako bi opet poslali poruku prijateljima iz Briselada se ovaj proces ne smije zaustaviti - kazao je.
S obzirom na to sa su evropski izbori u junu, Čović smatra kako je važno iskoristiti idućih nekoliko mjeseci kako bi se s dužnosnicima s kojima su otvoreni procesi, napravili jasni planovi za ovu i sljedeću godinu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.