open-navfaktor-logo
search
Zbog "svesrpskog sabora"
Ambasador BiH u Srbiji odbio uručiti protestnu notu: Ministar vanjskih poslova nema pravo kreiranja vanjske politike
Kazao je da je to "Konakovićev performans kojim želi skrenuti pažnju s ozbiljnih optužbi za saradnju s jednim narkokartelom"
AUTOR: Faktor/RTRS
12.06.2024. u 20:13
get url
text
Milorad Dodik i Aleksandar Vranješ
Milorad Dodik i Aleksandar Vranješ
FOTO: X/@MiloradDodik
Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je danas da "niti je donio niti je uručio protestnu notu Srbiji povodom 'svesrpskog sabora'", prenio je RTRS.
On je nakon razgovora sa ministrom vanjskih poslova Srbije Markom Đurićem rekao da je "želio da pojasni novinarima jedan neuspješan pokušaj ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da uruči protestnu notu".
Podsjetimo, Konaković je ranije izjavio da je Crnoj Gori upućena protestna nota jer je predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić rekao da je svesrpski sabor "skup dvije države", te najavio da će takvu notu uputiti i Srbiji.
- Tu notu niti sam donio niti sam uručio Srbiji. Oni su to pokušali preko mene, ali razlog zašto nisam, nije samo vezan zbog mojih političnih stavova, već iz proceduralnih razloga. Ministar vanjskih poslova BiH nema pravo da kreira vanjskopolitičke akcije niti vanjsku politiku BiH. To je u nadležnosti Predsjednistva BiH - rekao je Vranješ.
On je rekao i da je "želio da objasni ministru Đuriću da je to Konakovićev pokušaj performansa".
- Sigurno ste upoznati da u javnosti u BiH trenutno Konaković trpi veliki broj udaraca zbog optužbi da je sarađivao sa jednim narkokartelom i postoje trenutne istrage i onda on traži način kako da skrene pažnju javnosti u BiH sa tih ozbiljnih optužbi koje mu stoje za vratom tako da dobije pod navodnicima pozitivne poene, a u Sarajevu je to uvijek napad na Srbiju - rekao je Vranješ.
Vranješ je kazao i da "BiH nema stav o 'svesrpskom saboru' jer se stav BiH formuliše kada tri člana Predsjedništva donesu nekakvu odluku".
Ambasador Srbije u BiH i ranije je povlačio poteze kojim je dokazivao da je ustvari njegov jedini šef predsjednik RS-a Milorad Dodik.
Tako se u vrijeme dok je bio ambasador BiH u Zagrebu sastao i razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom, bez znanja Ministarstva vanjskih poslova BiH, na kojem je kritikovao Inzkov zakon o negiranju genocida kazavši kako "ograničava slobodu govora srpskom narodu u BiH".
Također je poznat i po tome što je, po Dodikovoj instrukciji pokušao blokirati put visokog predstavnika Christiana Schmidta na Bledski forum, sakrivši u ladici dopis iz Sarajeva koji je trebao proslijediti hrvatskom MUP-u.
Prošle godine se javno zahvalio tadašnjem direktoru BIA-e Aleksandru Vulinu, što se "pobrinuo" za dvije sarajevske studentica koje su veličale ratne zločince.
Članovi državnog predsjedništva, Denis Bećirović i Željko Komšić zbog toga su ga pozvali na razgovor kako bi objasnio svoje postupke, ali je on to odbio nakon "preporuke Željke Cvijanović da se ne odazove".
Nakon toga se oglasio Vranješev stvarni šef Dodik koji je naveo da se odazvao njemu i na Twitteru podijelio fotografiju sa tog sastanka.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.