open-navfaktor-logo
search
Diplomatija
Crnogorski MVP ogradio se od propusta prilikom posjete Dodika Podgorici
Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore ogradilo se od nastupa predsjednika crnogorskog parlamenta Andrije Mandića, koji tokom susreta s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom u Podgorici nije istaknuo zastavu Bosne i Hercegovine.
04.03.2024. u 15:27
get url
text

MVPBiH je 28. februara uputio protestnu notu crnogorskom MVP-u povodom Dodikovog susreta s predsjednikom crnogorskog parlamenta i čelnikom prosrpske desnice Andrijom Mandićem, tokom kojeg nisu bila istaknuta obilježja Bosne i Hercegovine, već entiteta RS.

U odgovoru na protestnu notu MVP-a BiH navedeno je da crnogorski MVP "nije učestvovao u organizaciji i pratećim protokolarnim aktivnostima u vezi s posjetom predsjednika RS-a Milorada Dodika, već su tu posjetu organizirale službe skupštine Crne Gore, s Andrijom Mandićem na čelu".

Također, navodi se da je crnogorski MVP službenim putem obavijestio skupštinu Crne Gore o propustu jer pored entitetske zastave RS-a nije istaknuta zastava BiH.

U odgovoru se navodi da crnogorska vlada podržava cjelovitost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njena državna obilježja, zastavu i historijski kontinuitet.

Također, izražava se nada da ovaj događaj neće utjecati na prijateljske i dobrosusjedske odnose Sarajeva i Podgorice, piše Beta.

Tokom posjeta Crnoj Gori prošle sedmice Dodik je Mandiću uručio prijedlog sporazuma o specijalnim vezama RS-a i Crne Gore, te je hvalio koncept "srpskog sveta".

- "Srpski svet" je fenomenalna ideja protiv koje niko ne bi trebao imati ništa protiv. Niko ne bi trebao imati išta protiv toga da se Srbi organiziraju, izražavaju, prave škole, idu u crkvu - kazao je Dodik u Podgorici.

Mandić, čelnik prosrpske i proruske koalicije "Za budućnost Crne Gore" koja čini vladajuću većinu, jedini je crnogorski dužnosnik koji se sreo s Dodikom.

Prilikom svečanog dočeka ispred crnogorskog parlamenta nekoliko desetina demonstranata izviždalo je Dodika uz povike "fašista", na što je on odgovorio za uzdignuta tri prsta.

Dodik je prije nego što je došao u Crnu Goru imao susrete s ruskim i bjeloruskim predsjednicima Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.