open-navfaktor-logo
search
Bez ustupaka
Crvena linija: Pitanje vlasništva i prvog upisa imovine pripada samo državi BiH, a niži nivoi vlasti...
Na posljednjem konsultativnom sastanku radne grupe za pitanje državne imovine Bosne i Hercegovine koju je oformio Ured visokog predstavnika razgovaralo se, kako se navodi u saopćenju, o različitim modalitetima vlasništva, upravljanja i korištenja resursa obuhvaćenih Aneksom 9 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao što su putevi, željeznice, luke...
14.07.2023. u 08:08
get url
text

VEZANI TEKST - OHR razmatra različite modalitete vlasništva državne imovine kao što su putevi, željeznice...

Ranije su tema razgovora bile šume, poljoprivredna dobra... Sutra će možda biti na dnevnom redu rijeke, njihovi ogromni hidroenergetski potencijali i opći utisak je u probosanskim političkim i pravnim krugovima kako OHR pokušava zadovoljiti megalomanske i pravno neutemeljene apetite predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.   

- U OHR-ovoj radnoj grupi nalaze se i vrhunski pravnici, vjerujem da ovom poslu prilaze na najozbiljniji i najstručniji način. Međutim, ni OHR, ni radna grupa nemaju mandat ni ovlaštenja da odlučuju suprotno odlukama Ustavnog suda BiH.

Pitanje vlasništva i prvog upisa pripada isključivo državi, a pitanje korištenja tiče se entiteta, kantona, općina..., a sve za dobrobit ekonomski prosperitet države i građana - kaže za Faktor ekspert za ustavno pravo, prof. dr. Sedad Dedić sa Pravnog fakulteta u Zenici.

VEZANI TEKST - Sporna izjava Murphyja: Umjesto ustupanja na korištenje, državnu imovinu bi prebacivao na drugog vlasnika

Naglašava kako bi upravo usvajanjem zakona o državnoj imovini u Parlamentarnoj skupštini BiH bio otvoren put nižim nivoima vlasti da koriste imovinu.

- Bili bi korisnici, a ne vlasnici, jer je to država BiH. Dodik blokira legalno definisanje korištenja imovinom BiH što bi bilo regulisano državnim zakonom, a sve u skladu s odlukama Ustavnog suda koje se tiču ove materije.

Spominjanje željeznica, puteva, luka, sutra možda rijeka ili jezera u OHR-ovim šturim izvještajima nisu relevantna. Ta radna grupa nije dosad dala nikakav zvaničan stav, sačekajmo da se oglasi. No bez obzira na to kakav on bio i kakve bile njihove preporuke, sve mora biti u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH, u suprotnom se radi o novom udaru na ustavnopravni poredak države - istakao je Dedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.