open-navfaktor-logo
search
Stipendiranje
Cvrk: Poseban je osjećaj pomoći djeci u Srebrenici
Humanitarni fond Atlanta iz američke savezne države Georgia na čelu s predsjednikom Fonda Fadilom Cvrkom organizirao je danas, trećeg dana Kurban-bajrama, u Kulturnom centru Srebrenica podjelu stipendija djeci iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Zvornika, Vlasenice, Gradačca, Srebrenika i Brčkog Distrikta.
30.06.2023. u 12:49
get url
text

- Podjelit ćemo 81 stipendiju, blizu 100.000 KM, sutradan ćemo podijeliti 86 stipendija u Vogošći, a 3. jula 43 stipendije za djecu iz Bužima, Cazina, Bihaća, Velike Kladuše, Kozarca, Prijedora, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Novog i Sanskog Mosta. Pomažemo učenike i studente koji su uspješni, a čiji roditelji nisu u radnom odnosu i ne mogu da finansiraju svoju djecu. Nagrađujemo ih stipendijom te ih stimulišemo da budu uspješni u školovanju - kazao je Cvrk, koji je poznat po humanitarnom radu i stipendiranju učenika i studenata koji su slabog materijalnog stanja. 

Prema njegovim riječima, na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini doniraju oko pola miliona maraka u vidi donacija porodicama kojima je pomoć potrebna. U protekloj 2022. godini pružio je pomoć i podršku za 267 porodica u Bosni i Hercegovini.

- Svake godine mijenjamo općine kako bi učenici iz više općina dobili šansu za stipendiju, ali Srebrenicu ne mijenjamo iz više razloga. U Srebrenici je počinjen genocid i to ne zaboravljamo - rekao je Cvrk.

Dodao je da je njegov rad u HF Atlanta volonterski te da oko 700 porodica finansira rad fonda. Svake godine HF Atlanta pruža finansijsku pomoć i sportskom klubu Kung Fu Ving Tsun Klub Srebrenica.

- To je klub koji okuplja djecu iz Potočara, klub koji bilježi rezultate i uspjehe kako u našoj državi tako i u susjednim općinama, kao i na evropskim takmičenjima. Finansiranjem kluba prodržavamo djecu da se bave sportom. Pored ove pomoći, donirali smo nephodnu opremu za sve škole na području Općine Srebrenica, kao i škole u Goraždu, Stocu, Busovači, Prijedoru i Fojnici – istakao je.

Cvrk je preživio genocid u Srebrenici, a 16. maja 2001. godine odlučio je da život nastavi u Americi. Nakon tri sedmice boravka u Atlanti počeo je da radi kao menadžer firme autodijelova.

- Zadovoljan sam životom u Americi. Želim da pomognem svom narodu, poseban je osjećaj pomoći narodu u Srebrenici, kao i ostalim stanovnicima u Bosni i Hercegovini. Preživio sam genocid, a moja kćerka je rođena u martu 1995. godine i sam pomisao da je mogla biti dijete siroče teško pada. Koliko god učinio za ovaj grad i državu, čini mi se da je malo koliko trebam da učinim - podcrtao je Cvrk.

Humanitarni fond (HF) Atlanta osnovan je 9. maja 2010. godine sa ciljem pružanja pomoći i podrške povratnicima, bolesnim i socijalno ugroženim porodicama te svim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini koji su u stanju potrebe. Ovaj fond djeluje u okviru džemata zajednice Bošnjaka Georgije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.