open-navfaktor-logo
search
Predložena odluka
Da bi nesmetano radili: Zatraženo uvođenje naknada članovima Savjetodavnog odbora državne institucije
Autor: M. R. S.
27.03.2024. u 08:07
get url
text
Sjedište Agencije za rad i zapošljavanje BiH
Sjedište Agencije za rad i zapošljavanje BiH
FOTO: FZZZ
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine predložila je za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odluku kojom se uvodi naknada za članove njihovog Savjetodavnog odbora.
Tako su predložili da predsjedavajući ima 200 KM, a članovi po 100 KM naknade za mjesece u kojima su učestvovali na sjednicama, a maksimalno 800 KM za predsjedavajućeg, odnosno po 400 KM za članove godišnje. Uvjet je i da je sjednica održana tokom radnog vremena.
Daje im se pravo i na naknadu troškova prevoza, ako nisu koristili službeno vozilo.
Prema posljednjem revizorskom izvještaju, onom o radu Agencije u 2022. godini, Savjetodavni njihov odbor je imao četiri sjednice.
Članovi nemaju naknadu, a zadatak odbora je da daje mišljenja na godišnji pregled politika zapošljavanja u BiH, na kvote za zapošljavanje stranaca, godišnje programe rada Agencije, izvještaje o preuzetim međunarodnim obavezama BiH u oblasti zapošljavanja, na rad Agencije i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, te da daje preporuke u vezi unapređenja rada Agencije.
I ranije je, 2017. godine, Agencija za rad i zapošljavanje BiH tražila izmjene Zakona o Agenciji kojim bi, između ostalog, bila uvedena naknada članovima Savjetodavnog odbora, "kako bi bio osiguran nesmetan rad Agencije, odnosno Savjetodavnog odbora". Obrazloženo je da je u 2017. godini Savjetodavni odbor prestao održavati sjednice zbog neplaćanja naknade za troškove dolaska na sjednice, te samog rada članova koji ne rade u institucijama BiH.
Prema objavi na web stranici Agencije, Savjetodavni odbor ima 11 članova, a čine ga predstavnici državnog i entitetskih ministarstava i Vlade Brčko distrikta, predstavnici poslodavaca, sindikata i naučni radnik za oblast zapošljavanja. Po funkciji u radu Savjetodavnog odbora učestvuju čelnici državne Agencije i entitetskih i zavoda za zapošljavanje Brčko dristrikta.
Članovi Savjetodavnog odbora
FOTO: Faktor
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.