open-navfaktor-logo
search
Posjeta Hrvatskoj
Da li je i zašto Bećirović tražio da njegovim sastancima u Zagrebu ne prisustvuje ambasador BiH?
Iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića reagirali su na izjavu ambasadora BiH u Hrvatskoj Aleksandra Vranješa da je Bećirović insistirao da ambasador bude isključen iz protokola sutrašnje posjete Hrvatskoj jer dolazi iz reda srpskog naroda.
10.05.2023. u 15:29
get url
text

Izjavu ambasadora Vranješa nazivaju neosnovanom i tendencioznom. 

U saopćenju iz Kabineta Denisa Bećirovića se navodi:

- Netačne su izjave da se insistiralo na isključivanju ambasadora iz protokola njegove posjete Republici Hrvatskoj. Bavljenje etničkim, "krvnim zrncima" je imanentno podrivačima države Bosne i Hercegovine i nije primjereno profesionalnom djelovanju.

Umjesto što iznosi netačne i proizvoljne informacije, bilo bi umjesnije da se suzdrži od neovlaštenog, neodgovornog i nediplomatskog postupanja i neutemeljenih izjava, koje je davao proteklih sedmica u vezi s državnim imovinom. Skandalozna je izjava ambasadora "da je Bosna i Hercegovina sastavljena državna zajednica" koja nema državnu imovinu. Ovakve skandalozne izjave govore da ambasador Vranješ ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine. Posebno zabrinjava da je ambasador degradirao i ustavnu poziciju Ustavnog suda BiH, što samo govori da on očigledno ne poznaje ustavno-pravni sistem naše države.

Posjeta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ima radni karakter, a u delegaciji učestvuje predstavnik Ambasade BiH u Republici Hrvatskoj - saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva Denisa Bećirovića.

Vranješ je u izjavi za Večernji list kazao da Bećirović insistira na tome da on ne prisustvuje sastancima.

– Neviđeni je presedan u diplomatskoj praksi BiH da član Predsjedništva BiH insistira na tome da opunomoćeni ambasador BiH bude isključen iz protokola njegove posjete jer mu ne odgovara njegova nacionalnost – kazao je Vranješ za Večernji list ističući da je očigledno da se Bećirovićev kabinet bavi "brojenjem krvnih zrnaca" po DKP-ima, "što govori samo o njihovu stepenu srbofobije i šovinizma".

Nakn Vranješevih tvrdnji, reagirala je i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović koja je za agenciju Srna kazala da je to "jedan od primjera odnosa bošnjačkih političara prema BiH koju navodno štite kao navodno zajedničku državu".

- More je takvih primjera. Kad odu u bijeli svijet ili sećijaju sa stranim diplomatama u BiH i pričaju kako Republika Srpska ugrožava ili podriva institucije na zajedničkom bh. nivou, a onda, kako je to i sad vidljivo, padnu maske i sve se samo pokaže - rekla je Cvijanović.

Dodala je da bi prema toj logici ona trebala odstraniti ambasadora Svena Alkalaja s današnje debate o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.