open-navfaktor-logo
search
Indikativne poruke
Da li je tema bio izborni proces: Schmidt se pohvalio konstruktivnim razgovorom, šta je napisao Čović
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt sastao se sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.
13.01.2024. u 13:48
get url
text
Šmit - Čović
Šmit - Čović

Informacija o tom susretu objavljena je na X nalogu Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH. Nije navedeno gdje i kada je bio taj susret.

 - Konstruktivan razgovor sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o političkim dešavanjima u BiH i neophodnim zakonima vezanim za EU prioritete, sa naglaskom na integritetu izbornog procesa, vladavini prava, te omogućavanju BiH da na proljeće otpočne pregovore o članstvu u EU - navodi se u kratkoj poruci na X nalogu OHR-a. 

Da je sastanak održan na svom X profilu potvrdio je i Dragan Čović. On, za razliku od Schmidta, kao temu ne pominje integritetu izbornog procesa.

- U Mostaru s Nj.E. visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o ključnim prioritetima europskog puta BiH . Važno je nastaviti napredovati i graditi uspjeh na političkom dijalogu, međusobnom povjerenju i stabilnosti -napisao je Čović.

 

Ovih dana, inače, Schmidt vodi razgovore sa političarima u BiH, a tema je integritet izbornog procesa, odnosno izmjene Izbornog zakona, čije nametanje je Schmidt najavio na izmaku protekle godine ukoliko bh. političari ne postignu dogovor. 

Prije dva dana visoki predstavnik održao je sastanak i sa predstavnicima Trojke, a zanimljivo je da za partnere u razgovorima ima prvenstveno predstavnike vladajuće koalicije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.