open-navfaktor-logo
search
Licemjerstvo iz Beograda
"Da ne povrijedi braću Bošnjake": Kada Vučić odlikuje podstrekače agresije na BiH i Karadžićeve istomišljenike
Među odlikovanim povodom Dana državnosti Srbije nalaze se i osvjedočeni nacionalisti i šovinisti, svojevrsni podstrekači realizacije velikosrpske ideologije, književnici Gojko Đogo (rođen u Ljubinju) i Rajko Petrov Nogo (Kalinovik), veliki prijatelji i na neki način saradnici ratnog zločinca Radovana Karadžića.
16.02.2022. u 12:33
get url
text

I Đogo i Nogo, članovi Akademije nauka i umjetnosti bh. entiteta Republika Srpska, imali su sramne uloge tokom, ali i nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Tako je Đogo u oktobru 1991. telefonom razgovarao s Karadžićem i to nakon što je ratni zločinac sa skupštinske govornice poručio da će "nestati Muslimani".

- Kakvi više pregovori, čujem da si sinoć briljirao, mogu ti reći. Gdje će on ratovat, gdje on misli, u Sarajevu da otvori rat, jel on lud čovjek. Ja mislim njih upravo, ako otvore rat treba stući, biće krvi do koljena - kazao je Đogo.

Karadžić mu je odgovorio:

- Oni moraju da znaju da oko Sarajeva ima 20.000 naoružanih Srba. Sarajevo će biti karakazan u kojem će izginuti 300.000 muslimana - rekao je Karadžić, jer "nemaju šanse" protiv 300.000 Srba, koji imaju podršku, vojsku i želju da se "bore do posljednjeg".

Na to je Đogo kazao:

- To treba sve pobiti. Sve pobiti - odgovorio je Đogo.

Đogo je i tokom agresije slao otrovne strelice prema BiH, a u poslijeratnom vremenu "istakao" se kao branilac lika i nedjela Karadžića.

Petrov Nogo je u autorskom tekstu iz 2011. godine, između ostalog, napisao: 

- Sarajevo je u ratu bilo rekom Miljackom podijeljen grad, i bilo bi bolje da je tako i ostalo. Ratko Mladić, moj zemljak iz Kalinovika, čovjek hrabar, vanrednog vojnog dara. Karadžić ima neku nasmiješenu, dobroćudnu superiornost.

Nogo dalje s ponosom ističe kako je posjetio Karadžića u beogradskom zatvoru dan prije nego će krvnik biti izručen.

I na ovaj način predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "brine o braći Bošnjacima" da i ne uvrijedi. Ideološki, on nije napravio nikakav odmak od devedestih kada je pohodio, neki kažu i pucao sa Jevrejskog groblja po sarajevskim civilima, ili kada je u Skupštini Srbije poručio "za jednog Srbina ubiti 100 muslimana". Ili kada Srbija skriva i čuva krvnike poput Novaka Đukića, odgovornog za ubistvo tuzlanske mladosti 1995. godine... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.