open-navfaktor-logo
search
USK
Danas izmješteni: Migranti se sa Vučjaka u kolonama vraćaju za Bihać
Vlasti u Unsko-sanskom kantonu danas su započele premještanje migranata i izbjeglica koji borave u privatnim smještajima u Bihaću na novu lokaciju Vučjak koju je odredilo Gradsko vijeće grada Bihaća
14.06.2019. u 20:06
get url
text

Na Facebook stranici UskDanas objavljena je fotografija na kojoj se vide migranti koji, kako je navedno u njenom opisu, sa Vučjaka u kolonama idu nazad za Bihać.

Vlasti u Unsko-sanskom kantonu danas su započele premještanje migranata i izbjeglica koji borave u privatnim smještajima u Bihaću na novu lokaciju Vučjak koju je odredilo Gradsko vijeće grada Bihaća.

Međutim, UN smatra da je ova lokacija potpuno neadekvatna u svrhu smještaja ljudi, te je zbog toga izrazio ozbiljnu zabrinutost u vezi s odlukom o izmještanju migranata.

- Pozivamo vlasti da odmah prestanu s prebacivanjem migranata dok ne bude na raspolaganju prikladnije mjesto. UN pozivaju vlasti da omoguće migrantima i izbeglicama koji su već prebačeni u Vučjak da se vrate na prvobitne lokacije - naveli su iz UN-a.

Dodali su kako lokalitet Vučjak predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik i trenutno nije opremljen za smještaj migranata i izbjeglica u skladu s međunarodnim standardima.

- Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini područja kontaminiranog minama. Također postoji velika opasnost od požara i eksplozije zbog mogućeg prisustva metana u tlu, jer je lokacija bila nekadašnja deponija. Ukoliko ova dva ozbiljna rizika nisu procjenjena i eliminirana od strane nadležnih organa, lokacija ne može biti pogodna za boravak ljudi. Osim toga, na lokaciji nema sanitarnih čvorova i nema pristupa pitkoj vodi ili električnoj energiji. Pod ovim okolnostima, smještanje migranata i izbjeglica na ovoj lokaciji nije prihvatljivo - kazali su iz UN tima u BiH.

U Bihaću je sinoć izbio ozbiljan incident sa migrantima, pri čemu su napadnuti i policajci.

Bihaćka policija danas je u dvije porodićne kuće na području tog grada pronašla blizu 300 migranata, a prilikom njihovog odvođenja povrijeđena su četiri policajca jer su neki od njih pružali otpor. Kantonalni inspektori su zapečatili objekte, a vlasnici kuća će najvjerovatnije biti sankcionisani.

Pretpostavlja se da na području USK postoji više stotina objekata u kojima migranti ilegalno borave.

Kako javlja USKinfo, akcija MUP-a USK nastavljena je i u poslijepodnevnim satima. Kako su i obećali, na red je došla "Bira", odnosno improvizirano šatorsko naselje koje se nalazi na livadi pored ceste.

Na terenu su prisutne jake policijske snage, koje su opkolile "Biru" sa svih strana, a pojačanja su navodno stigla i iz drugih gradova. Mediji javljaju kako su prisutne i duge cijevi, ali je prvi dio akcije u kojem su četiri autobusa odvezla migrante na Vučjak prošao je bez ijednog incidenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.