open-navfaktor-logo
search
Ne daju firmu
Danas protesti radnika Zraka; Čano: Nikšić je lijepo govorio, pozivam Vladu FBiH da riječi pretvori u djelo
Radnici Zraka Sarajevo danas će ispred preduzeća izaći na proteste zabrinuti da bi pokrenuti stečaj firme mogao dovesti do njene likvidacije.
26.06.2023. u 08:43
get url
text

Protest je organiziran uz podršku Sindikata metalaca Federacije BiH, a podršku radnicima Zraka dali su i radnici iz ostalih firmi namjenske industrije, kao i uposleni u drugim firmama metalskog sektora te predstavnici nekoliko granskih sindikata.

Na proteste su pozvani i građani Sarajeva.

Likvidacija preduzeća

Odluka prvostepenog Općinskog suda u Sarajevu o pokretanju stečaja izazvala je veliku zabrinutost među radnicima, koji strahuju da bi to moglo dovesti do likvidacije firme, ako se potvrdi i na drugostepenom sudu, a nezvanične informacije do kojih je došao vršilac dužnosti direktora društva Edin Čano, govore da bi se taj scernario mogao i desiti, naveli su iz Sindikata.

Istaknuto je da su stoga i odlučili organizovati protest kako bi uputili apel Vladi Federacije BiH, kao većinskom vlasniku, da preuzme sve korake koji su potrebni kako bi se spriječila potencijalna likvidacija, jer stečaj u ovom slučaju vjerovatno vodi u likvidaciju, a ne oporavak firme.

VEZANI TEKST - Strahuju od likvidacije firme: Radnici "Zraka" izlaze na protest, pozvali i građane

Preduzeće Zrak 13. juna posjetili su Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, i Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije.

- Ono što smo danas ovdje čuli ne mogu da vjerujem kako se mi dovedemo u ovakvu situaciju da firme koje imaju perspektivu, mogućnosti da rade, koje imaju i ugovore u namjenskoj industriji, životare i dođu u situaciju da je otvoren stečajni postupak - kazao je novinarima 13. juna Nikšić.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu u aprilu donio je prvostepenu odluku o stečajnom postupku u ovom preduzeću.

Radnici su, preko advokata Edina Suljića, na Kantonalnom sudu uložili žalbu.

No 20. juna radnici su nezvanično dobili informaciju iz Kantonalnog suda da je žalba preduzeća odbijena kao nedopuštena, zbog "obraćanja neovlaštenog lica".

Iz Sindikata su tada kazali kako su uputili pisma Nerminu Nikšiću i Vedranu Lakiću.

Emir Kominlija, predsjednik Sindikata, 20. juna Faktoru je kazao "kako Nikšić i Lakić mogu zaustaviti sve ovo što se radi preduzeću i njegovim radnicima".

- Vlada FBiH ima dva načina putem kojih može zaustaviti ovo što se dešava Zraku. Prvi je da preuzmu dugovanja, to je sedam miliona KM radnicima koji su tužili firmu, i 13 miliona maraka prema Poreznoj upravi, za šta mogu napraviti reprogram. Drugi je da Vlada, preko Parlamenta FBiH, može donijeti odluku da se kompletan predmet u vezi sa Zrakom izuzme sa suda i tako sve ovo što nam se radi zaustavi kako bi se zaštitila državna imovina - rekao je tada Kominlija.

VEZANI TEKST - Stečajni upravnik radnicima podijelio otkaze, Nikšić obećao da će spasiti Zrak

Čano jutros kaže da bi danas odbijenica na žalbu trebala stići svim stranama.

- Bojim se da je Vlada FBiH to sve prepustila. Prije nekoliko dana ministar Lakić kaže kako će se Vlada FBiH upisati kao povjerilac i onda će u stečajnom vijeću spašavati Zrak. Ako dođe do toga, preduzeću nema spasa. Propustili su rok od mjesec dana da se upišu kao stečajni povjerioci kako bi tražili svoja potraživanja. Ukoliko dođe do stečaja, Vlada FBiH neće dobiti ništa. Jedini instrument je da Vlada putem Parlamenta donese zakonsku uredbu da povuče stečaj. Ovo je firma od državnog interesa jer pripada namjenskoj, vojnoj industriji. Ne mogu sud i stečajna mafija rasparčavati preduzeće kako oni hoće - ističe Čano.

Vlada može riješiti dug

Dodaje kako je Nikšić, prilikom posjete preduzeću, lijepo govorio, ali se sve završilo na lijepim riječima. 

- Pozivam Vladu FBiH da te riječi pretvori u djela - kaže Čano. 

Zrak trenutno ima 54 radnika. Čano kaže kako su radnici odbili potpisati rješenja za otkaze koje im je pokušao podijeliti stečajni upravnik. 

- Otkaze koje je on uradio može svako napisati, bez broja ugovora, ljudima nije ostavljena mogućnost da se prijave. Ne može neko nekoga retroaktivno odjaviti dva mjeseca unazad kako ne bi mogao ostvariti nikakva prava. Stečajni upravnik to svjesno radi, a govori kako želi pomoći firmi. Kaže ima plan reorganizacije kojeg niko nije vidio. O istom planu pričao je i Nedžad Koldžo - naglašava Čano. 

Na pitanje, koliko preduzeće duguje, Čano kaže da se ta brojka kreće oko 25 miliona KM. 

- Najveća su dugovanja za doprinose. Radnicima koji su tužili firmu duguje se šest i po miliona maraka. To je za Vladu FBiH sitan novac ako uzmemo u obzir da za Aluminij daju 160 miliona KM. Zrak može biti zdrava firma i to Vlada treba znati. Sad imamo nekoliko ugovora zbog kojih bismo mogli zaposliti još 200 ljudi. Trenutno radimo posao za austrijsku firmu. Tri plaće Vlada FBiH je trebala radnicima osigurati, ali čujemo da i to ide sporo jer stečajni upravnik koči. Imam informaciju da će se u sve uključiti i Ambasada Austrije u BiH kako bi se ugovor ispoštovao. U suprotnom bila bi to sramota za Vladu FBiH - istakao je Čano.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.