open-navfaktor-logo
search
U 16 sati
Danas zasjeda novi UO KCUS-a: Hoće li se razgovarati o razrješenju dr. Izetbegović, šta kaže Stevanović?
Konstituirajuća, prva sjednica Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zakazana je za danas u 16 sati.
16.10.2023. u 12:41
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a, umjesto resornog ministra, prijedlog dao Nikšić

Kako je za Faktor kazao gradski vijećnik, član Upravnog odbora KCUS-a i istaknuti SDP-ovac Dragan Stevanović sjednica je zakazana sa jednom tačkog dnevnog reda - konstituisanje Upravnog odobra i prihvatanje Poslovnika.

Pitali smo ga li će se danas razgovarati i o razrješenju aktuelne direktorice dr. Sebije Izetbegović.

- Nije na dnevnom redu. Vjerovatno će UO dogovoriti naredne korake. Naravno, tema će biti i razrješenje direktorice, ali kada će to biti vidjet ćemo.

Kada usvojimo poslovnik, ako nešto izmijenimo zamolit ćemo stručne osobe na dam dostave relevantne dokumente na osnovu kojih ćemo ubuduće raditi, Statut, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, Osnivački akt, zadnji finansijski izvještaj i izvještaj revizije... da bi UO mogao raditi svoj posao – naveo je on.

Kako dodaje, nije Upravnom odboru isključivo zadatak smijeniti direktoricu ili postavljati direktoricu već, istakao je, ima mnogo važnijih stvari.

Pitali smo ga i kakav će stav zauzeti kada to bude tačka dnevnog reda.

- Ako to bude tačka dnevnog reda, moj stav je odavno jasan. Stekli su se i formalno-pravni uslovi. Koliko su oni ispravni? Kako će teći sudski postupak, to je stav broj dva. Ja sam još uvijek na sudu zbog smjene UO Opće bolnice prije sedam godina. Taj proces se još nije završio. Mi moramo postupati prema aktuelnim pravnim stečevinama, a šta će se dalje dešavati vidjet ćemo – kazao je.

On kaže kako nikad nije komentarisao odluke Univerziteta vezane za direktoricu Izetbegović.

- Ne spadam u grupu profesora na UNSA. Mislim da o tome oni treba da raspravljaju, a ne ja. Ako dođe na dnevni red odluka o razrješenju aktuelne direktorice, ja ću glasati za razrješenje jer mislim da je odavno vrijeme za to – započeo je te nastavio:

- Moj stav što se tiče doktorice Izetbegović je poznat sedam godina, mislim način upravljanja i ostalo, to se nije promijenilo niti će se promijeniti bez ozbiljne argumentacije. Ako ima ozbiljne argumentacije, sjest ćemo pa ćemo o tome razgovarati.

Kaže da je s jedne strane KCUS dovela "na dobro", jer je finansijski trenutno stabilan.

- Ali s druge strane, treba razmišljati koju smo cijenu za to platili. Najvažnije bi mi bilo da ne bude sad "sjaši Kurta da uzjaše Murta", bojali ste se jednog, sad se bojite drugog. Da se ljudi gore oslobode malo, da imaju ideje, a nikako da budu poslušnici. Nadam se da ovi koji će sada doći biti u tom pravcu. Strašna je opasnost i za zdravstvo i za pacijente – rekao je Stevanović.

VEZANI TEKST - Najavljen Vranićev odlazak iz Vlade KS, ide li za direktora Opće bolnice, je li Spahić novi ministar zdravstva?

U medijima se špekulisalo da bi novi direktor KCUS-a mogao biti Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

- Načuo sam te priče. Pitali su me na nekoj televiziji kako ću glasati u tom slučaju. Glasat ću prema programu. Gavrankapetanović je dobar doktor, ali nije baš sjajan menadžer. Morat će i on malo tražiti pomoć od drugih – zaključuje Stevanović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.