open-navfaktor-logo
search
Važni redovni pregledi
Defile bajkera i oboljelih od karcinoma dojke: U bh. gradovima obilježen Dan narcisa
Moramo raditi istim intenzitetom i nastojati podizati svijet jer nažalost svake godine imamo porast oboljelih i starosna granica se pomjera na dolje, kazala je Pecikoza.
AUTOR: Autor: Faktor/Fena
30.03.2024. u 14:00
get url
text
Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Renesansa“ danas je u Sarajevu organizoralo tradicionalnu manifestaciju "Dan narcisa".
Predsjednica Udruženja Renesansa Enida Glušac izjavila je da manifestaciju organizuju svake godine, te da je narcis simbol buđenja prirode, novog života, kao i simbol pobjede oboljelih žena nad bolešću.
- Dan narcisa smo počeli defileom bajkera i žena sa dijagnozom karcinoma dojke kroz grad i nastavili ispred Katedrale podjelom narcisa i edukativnih letaka našim sugrađanima. U tim brošurama i lecima je decidno objašnjeno sve o važnosti pregleda i samopregleda dojke. Ono što je jako bitino karcinom dojke je u devedest posto slučaja izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme - kazala je Glušac.
Manifestaciji je prisustvovala gradonačelnica Benjamina Karić i načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji je zajedno sa Oktal farmom omogućio održavanje "Dana narcisa".
- Posebno iznenađenje bila je i posjeta Foruma žena porijeklom iz Sandžaka, koje su nas obradovale i Udruženju Renesansa uručile donaciju i još jednom pokazale koliko žena ženi može biti prijatelj i podrška što je u ovoj bolesti najbitnije - dolada je Glušac.
Udruženje Renesansa je dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.
IMG_20240330_123525
FOTO:
Didier Torche
1 od 11
left-arrowright-arrow
Dan narcisa obilježen je i u Goraždu. 
Članice Udruženja "Biser" su građanima Goražda dijelile narcise i brošure s ciljem da skrenu pažnju na važnost prevencije karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja.
- Moramo raditi istim intenzitetom i nastojati podizati svijet jer nažalost svake godine imamo porast oboljelih i starosna granica se pomjera na dolje. Moramo istim tempom motivisati žene, ali i muškarce da idu redovno na preglede. Mi imamo rezultate samo pregledanih žena i taj karcinom može biti i u većem porastu jer nemamo skrining odnosno godišnje kontrole svih građana, već samo po sistematskim pregledima ili ako žene same zatraže da idu na preglede – naglasila je predsjednica Skupštine Udruženja "Biser" Mersiha Pecikoza.
Sa sličnim akcijama Udruženje nastavlja i ove godine s tim da će se i edukativna predavanja uz učenike srednjih škola, organizirati i za devete razrede osnovnih škola gdje će se ukazati na važnost prevencije karcinoma dojke ali i drugih malignih oboljenja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.