open-navfaktor-logo
search
Inicijativa NSRS-a
Delegacija EU-a u BiH: Ne postoji nikakva osnova za bilo kakve razgovore o razlazu u BiH
Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini poručili su da ne postoji nikakva osnova za bilo kakve razgovore o razlazu ili prekrajanju granica BiH, a koji predstavljaju neprihvatljivo podrivanje njenog ustavnog poretka.
06.05.2021. u 08:16
get url
text

To je njihov odgovor u vezi s činjenicom da je Narodna skuština RS-a za nastavak 16. sjednice 11. maja pripremila "Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH". U tom dokumentu navode da u slučaju ignorisanja njihovih stavova, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje.

- Bilo kakav razgovor o secesiji nije u interesu građana kako u RS-u, tako i u cijeloj BiH. Sada fokus treba biti na spašavanju života, održivom ekonomskom oporavku i reformama kojima se unapređuju evropske integracije i poboljšavaju životi građana. Sve drugo je odvlačenje pažnje od ovih životno važnih tema - kazali su za N1 iz Delegacije EU-a u BiH.

U inicijativi NSRS-a navodi se da je izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno RS-a i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata, te pozivaju "FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda – Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.