open-navfaktor-logo
search
Uključen i OSCE
Delegacija EU podržava rad Privremene istražne komisije: Bez napretka u vladavini prava nema statusa kandidata
Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH učestvovali su na video – prezentaciji Bilješke o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti, koju su, sarađujući sa Misijom OSCE-a u BiH, izradili eksperti Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).
08.12.2020. u 19:16
get url
text

Šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec ocijenila je da Privremena istražna komisija, prva te vrste u bh. parlamentarnoj demokratiji, predstavlja važnu prekretnicu ka uspostavljanju sistema kontrole, ravnoteže i međusobne odgovornosti između tri grane vlasti, istovremeno obezbjeđujući poštovanje principa podjele vlasti.

Po njenim riječima, svrha danas prezentovane Bilješke je da upotpuni dosadašnji pionirski rad Privremene istražne komisije, kao i da pruži informacije i usmjeri aktivnosti nekih budućih parlamentarnih istražnih komisija.​

Naglašavajući da Delegacija Evropske unije u BiH podržava rad Privremene istražne komisije, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler istakao je da evropski zvaničnici snažno ohrabruju članove Privremene istražne komisije da nastave rad s ciljem stvaranja i ubrzavanja reformi u pravosuđu BiH.

Upozoravajući da bez progresa na planu vladavine prava, BiH neće moći dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Sattler očekuje da će u najskorije vrijeme biti usvojen novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH. Također, nada se da će Privremena istražna komisija pronaći konstruktivne načine davanja doprinosa poboljšanju situacije u pravosuđu, poštujući nezavisnost tužilaca i sudija u donošenju odluka u pojedinačnim predmetima.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field rekao je da se jačanjem vladavine prava podstiču strane investicije, olakšava poslovanje i pomaže ovoj državi da se kreće naprijed na euroatlantskom putu.

Na video prezentaciji rečeno je da i Vlada SAD-a podržava rad Privremene istražne komisije.

- Kada se pojave problemi u pravosudnoj ili izvršnoj vlasti, zakonodavna vlast mora imati sposobnost da podigne glas, postavi neophodna pitanja i zahtijeva promjene - istakla je zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD u BiH Ellen Germain, te podsjetila i na organizaciju video – sastanka članova Privremene istražne komisije sa kongresmenom Davidom Priceom.

Poručila je da će se kontakti i razmjena iskustava predstavnika Privremene istražne komisije sa Predstavničkim domom američkog Kongresa nastaviti i u budućnosti.

Predstavnici i eksperti ODIHR-a istakli su da je Privremena istražna komisija u svom radu poštovala tanku granicu između tri stuba vlasti, kao i standard da se, prilikom vođenja parlamentarne istrage, u potpunosti poštuje princip nezavisnosti pravosuđa. Ukazali su i na tranparentnost rada ove komisije, kao i njenu otvorenost prema predstavnicima pravosuđa, civilnog društva i medija.

Članovi Privremene istražne komisije naglasili su da Bilješka o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti predstavlja nastavak saradnje i partnerskog odnosa Komisije sa međunarodnim institucijama.

Po njihovom mišljenju, rad, iskustvo i institucionalna memorija ove Komisije značajno će doprinijeti daljem jačanju parlamentarnog nadzora u BiH, a njena praksa će koristiti ODIHR-u kao primjer uspješnog i korektnog parlamentarnog nadzora koji će se moći primjenjivati i u drugim zemljama, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.