open-navfaktor-logo
search
Ranije nego inače
Delegacija iz RS-a sutra dolazi u bivšu Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu, najavljene izmjene u saobraćaju
AUTOR: Autor: Faktor
19.04.2024. u 13:28
get url
text
Ulica Hamdije Kreševljakovića, nekadašnja Dobrovoljačka
Ulica Hamdije Kreševljakovića, nekadašnja Dobrovoljačka
Zbog provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja za subotu, 20. april, u vremenu od 10.40 do 12 sati, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost za privremenu izmjenu režima saobraćaja Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Vlade Republike Srpske, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.
- Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od zabrane saobraćaja za motorna vozila na regionalnom putu R446 (područje Kantona Sarajevo), ulici Derviša Numića, raskrsnici Put Mladih muslimana i ulice Derviša Numića, ulici Zagrebačka, ulici Terezija, Skenderija, ulici Hamdije Kreševljakovića (dionica od raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Hamze Hume "Most na Skenderiji" do raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Čumurija - Atmejdan), osim unaprijed organizovano formirane kolone vozila sa učesnicima javnog okupljanja.
Zabrana pješačkog saobraćaja odobravat će se u zavisnosti od procjene pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS da se kolona ne može sigurno kretati u neizmijenjenom režimu saobraćaja, u ulici Skenderija (dionica od raskrsnice ulica Skenderija i ulice Čobanija do raskrsnice ulica Skenderija i Hamdije Kreševljakovića, uključujući lokalitet trolejbuske okretnice "Drvenije", kao i most "Drvenija"), Hamdije Kreševljakovića (dionica od raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Čobanija do raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Mjedenica) - navodi se u informaciji.
Dodaju kako će vrijeme potpune obustave saobraćaja u navedenim ulicama i u naznačenom terminu utvrđivati operativni organi MUP-a, u zavisnosti od situacije na terenu.
- Prema rješenju Ministarstva saobraćaja KS, dozvoljava se privremena izmjena režima saobraćaja u ulici Skenderija (dionica od raskrsnice sa ulicom Terezija "Most na Skenderiji" do raskrsnice sa ulicom Hamdije Kreševljakovića (Drvenija) i u ulici Hamdije Kreševljakovića od raskrsnice sa ulicom Čobanija do raskrsnice sa ulicom Čumurija - Atmejdan) na način da se unaprijed organizovano formirana kolona u povratku vrati istom maršutom, uz pratnju i osiguranje MUP-a Kantona Sarajevo - suprotni smjer.
MUP Kantona Sarajevo može u slučaju potrebe potpuno ili dijelom zabraniti odvijanje pješačkog sabraćaja u skladu sa operativnom i sigurnosnom procjenom ovog organa, a u cilju osiguranja učesnika manifestacije - navedeno je u informaciji.
Alternativni pravci za vrijeme privremene potpune obustave saobraćaja bit će:
a) Baščaršija - Skenderija: Obala Isa-bega Ishakovića - Hamdije Kreševljakovića (dionica pored At mejdana) - Obala Kulina bana
b) Skenderija - Baščaršija: Terezije - Hamze Hume - Obala Kulina bana (nakon prolaska učesnika manifestacije uz pratnju MUP-a).
Regulaciju toka saobraćaja na dijelu obustave saobraćaja, vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno stvaranja sigurnih uslova za odvijanje saobraćaja, uspostavit će se redovni režim odvijanja saobraćaja.
Iz Vlade RS-a za sutra su najavili "obilježavanje zločina nad pripadnicima JNA u Sarajevu 1992. godine", a koje organizuje Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS-a.
Prema najavi, nakon što u 10 sati u crkvi u Miljevićima bude održan parastos, učesnici obilježavanja će autobusima će krenuti ka ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj. 
Nakon mirne šetnje, polaganja cvijeća i vjerskog pomena, za 11.50 sati je planiran povratak za Istočno Sarajevo. 
Podsjetimo, ranije su prestavnici vlasti iz RS-a događaje u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici obilježavali 3. maja, ali je ove godine zbog praznika u RS-u to pomjereno dvije sedmice ranije. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.