open-navfaktor-logo
search
Savez RVI FBiH
RVI i druge boračke kategorije očekuju u aprilu veće invalidnine za 3,3 posto, a u junu još jedno uvećanje
Povećanje od 3,3 posto na 406 KM iznosi 13,3 KM, a povećanje tog postotka na recimo 47 KM je 1,5 KM.
AUTOR: Autor: E.D.-Š.
15.04.2024. u 11:16
get url
text
Esad Delić
Esad Delić
U ovom mjesecu trebalo bi da se usklade naknade ratnih vojnih invalida kao i drugih boračkih kategorija prema takozvanoj "švicarskoj formuli", rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena. Ratni vojni invalidi prema riječima Esada Delića, predsjednika Saveza RVI FBiH, očekuju povećanje za 3,3 posto.
Prema "švicarskoj formuli" će se povećati i naknade šehidskih, porodica poginulih boraca kao i dobitnika najvećih ratnih priznja te egzistencijalne naknade demobilisanih boraca sa federalnog nivoa.
- Očekujemo povećanje boračkih naknada za 3,3 posto, isplatu razlike od januara. A mi radimo izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca kako bi se ubuduće boračke naknade usklađivale i redovno i varedno. I primjena bi trebala teći od 1. juna ove godine i sa 1. julom 2024. bismo imali sveukupno uvećanje od oko 6,5 posto - govori nam Delić.
Pojašnjava da prema "švicarskoj formuli" trebaju dobiti povećanje od 3,3 posto, a sa izmjenama zakona bi dobili još koji postotak povećanja.
- Tražimo da kako ide povećanje penzija, tako ide i povećanje invalidnina. Što se tiče ovih 3,3 posto, Vlada Federacije BiH još nije zvanično donijela tu odluku, odnosno, ništa nismo dobili od Federalnog ministarstva za boračka pitanja - kaže Delić.
Dodaje kako sada prosječna invalidnina iznosi 406 KM.
- Mada ima dosta ratnih vojnih invalida od 20 do 60 posto kojima su invalidnine 47 ili 50 KM i njima ovo povećanje ništa neće značiti - govori nam Delić.
Povećanje od 3,3 posto na 406 KM iznosi 13,3 KM, a povećanje tog postotka na recimo 47 KM je 1,5 KM.
Već ranije smo pisali da povećanje boračkih naknada od 3,3 posto znači da će se egzistencijalne naknade sa nivoa Federacije po mjesecu provedenom u odbrani zemlje povećati za 16 feninga. Tako borac koji je do sada imao 180 KM egzistencijalne naknade, imat će povećanje od 5,94 KM.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.