open-navfaktor-logo
search
Konačna odluka
Pivić: Naknada za budžetske korisnike u ZDK 350 KM, za RVI i korisnike egzistencijalne naknade 100 KM
Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o isplati naknade u iznosu od 350 KM za oko 9.000 zaposlenih koji primaju plaću iz budžeta ovog kantona, a kojom su obuhvaćeni i zaposleni u ustanovama kulture te JU Dom penzionera sa stacionarom ZDK i JU Centar za djecu s poteškoćama u razvoju ZDK.
21.12.2023. u 10:57
get url
text

Osnivači ustanova kulture su lokalne zajednice, ali plaće za zaposlenike i tih ustanova osiguravaju se iz budžeta tog kantona.

Premijer Nezir Pivić istakao je da su aktivnosti na donošenju odluke o isplati ove naknade pokrenuli po preuzimanja dužnosti, a s namjerom da se ublaže posljedice inflacije i rast troškova života. Vlada će za ovu namjenu izdvojiti oko 3.000.000 KM.

- Donijeli smo konačnu odluku, koju smo već ranije najavili, o novčanoj naknadi u iznosu od 350 KM svim uposlenicima. Također, donesena je odluka o pomoći intervenirajućeg karaktera koja se odnosi na sve ratne vojne invalide, korisnike egzistencijalne naknade koji primaju ličnu invalidninu, u iznosu od 100 KM. Donesene su i određene odluke koje se odnose na poticaj poljoprivredi u iznosu od 1.040.000 KM - kazao je premijer Pivić.

Izrazio je i očekivanje da će na sutrašnjoj sjednici Skupštine ZDK biti usvojen i kantonalni budžet za 2024. godinu.

- U zakonski predviđenom roku za amandmane nije stigao niti jedan amandaman od strane zastupnika Skupštine. Tako da očekujemo veliku podršku budžetu ZDK-a i to je dokaz da je Vlada ZDK kvalitetno pripremila budžet - istakao je Pivić.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica naglasio je kako će jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM dobiti korisnici kantonalne egzistencijalne naknade i RVI koji primaju ličnu invalidninu.

- Ministarstvo za boračka pitanja odlučilo se na ovaj korak zbog otežane ekonomske situacije i zbog povećanja potrošačkih cijena. Jednokratna novčana pomoć bit će isplaćena za ukupno 8.468 korisnika - kazao je ministar Sirovica, koji najavljuje nastavak aktivnosti na poboljšanju uslova života boračke populacije.

Prije svega to će biti omogućeno, kako je naveo, kroz donošenje novog Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica.

- Ministarstvo aktivno radi na iznalaženju načina za povećanje kantonalne egzistencijalne naknade i nadam se da ćemo to učiniti već početkom naredne godine. Naknada trenutno iznosi 5 KM za svaki mjesec boravka u oružanim snagama BiH tokom rata - kazao je Sirovica.

Ministar poljoprivrede ZDK Jasmin Čajić napomenuo je kako su od 1.040.000 KM za podršku poljoprivrednim proizvođačima na području tog kantona, 152.000 KM izdvojene za podršku uzgajivačima koka-nosilja.

- Izdvojili smo 2,5 KM po komadu pa imamo povećanje tog iznosa od naše projekcije od početka godine za 1 KM. Izdvojili smo 80.000 KM za otkupljivače i prerađivače pilećeg mesa; 195.000 KM za otkupljivače i prerađivače mlijeka, što znači da smo izdvojili 0,3 KM po litru. Također, i to smo uspjeli podići za 0,1 KM po litru u odnosu na iste projekcije. Najveći iznos, oko 614.000 KM, izdvojili smo za proizvodnju maline, kupine, aronije i borovnice, što znači da smo izdvojili 0,60 KM po kilogramu - kazao je Čajić.

Današnjim odlukama privedena je kraju realizacija Programa poticajnih poljoprivrednih mjera.

- Mislim da ćemo na sljedećoj sjednici Vlade ZDK imati pripremljene odluke i zaključke, kojima ćemo u potpunosti implementirati naš program za ovu godinu -  najavio je Čajić.

Program poticaja za ovu godinu iznosio je 5.500.000 KM, a neiskorišteno će ostati oko 200.000 do 300.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.