open-navfaktor-logo
search
Potpisali ugovor
Delić sa savezima penzionera: Odobreno 120.000 KM za finansiranje rada
AUTOR: Fena
14.06.2024. u 11:11
get url
text
S potpisivanja ugovora
S potpisivanja ugovora
Predsjednik Saveza kantonalnih udruženja penzionera FBiH Ivan Kožul i predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić potpisali su s federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem ugovore kojim im se odobravaju sredstva za finansiranje rada za ovu godinu.
Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, ovaj transfer savezima penzionera dodjeljuje se u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i ove godine u ukupnom iznosu od 120.000 KM, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine kad je ukupni iznos osiguranih stedstava za rad saveza penzionera iznosio 80.000 KM.
Oba saveza penzionera su partneri Ministarstva i uzimaju aktivno učešće u donošenju odluka koje se tiču prava u položaja penzionera, od donošenja zakona iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja do konsultovanja kod donošenja odluka o banjskom liječenu i svih drugih segmenata u vezi s poboljšanjem položaja ove populacije i njihovog ukupnog životnog standrada.
Osim povećanja iznosa transfera za rad saveza, Ministarstvo i Vlada FBiH će i ove godine u rebalansu budžeta osigurati dodatni milion KM za banjsko liječenje penzionera, te sredstva za isplate jednokratne pomoći u 2024. godini, navodi se u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.