open-navfaktor-logo
search
Zakuhalo se zbog penzionera
Da li će delegati koji su napustili sjednicu Doma naroda FBiH prisustvovati narednoj, zašto ih je razočarao NES
Zaključak jeste da se napravi određena radna grupa, to je već urađeno, radna grupa delegata iz raznih stranaka gdje će se otići na razgovor sa predsjedavajućim Martinovićem, da se utvrde daljnji koraci, govori Fahrudin Čolaković
AUTOR: E. Duvnjak-Šalaka
13.06.2024. u 21:18
get url
text
Dom naroda FBiH
Dom naroda FBiH
Na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije dogodio se incident u kojem je delegat Ilija iIlić (HDZ) prijetio delegatu Harisu Zahiragiću (SDA) uputivši mu neprimjerene riječi i krenuvši da se sa njim fizički obračuna, a što su spriječili ostali delegati.
Inicidentu je prethodila rasprava u Domu naroda FBiH o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Tom prilikom bilo je repliciranja između federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića (NiP) koji je Zahiragića nazvao "populistom koji prikuplja jeftine političke poene", a Zahiragić je uzvratio kako "Delić ne razumije složen penzioni sistem jer je završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja te prodavao miševe i kompjutersku opremu".
Ne mogu shvatiti delegate NES-a 
Potom je Delić maršnuo Zahiragića, a onda se u sve umiješao delegat Ilija Ilić (HDZ) svojim neprimjerenim ponašanjem. 
Kada je predsjednik Kluba Bošnjaka Doma naroda FBiH Muamer Zukić (SDA) zatražio pauzu kako bi se situacija smirila, predsjedavajući Tomislav Martinović (HDZ) mu je odbio dati pauzu kazavši da je sjednica tek počela i rekao mu da sjedne na mjesto.
Nakon toga Klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Heregovine, tačnije delegati SDA-a i DF-a te delegat SDP-a Dževad Hadžić, napustili su jučerašnju sjednicu poručivši kako "sve odluke koje su donesene, donesene su protivno stavovima Kluba Bošnjaka do sada".
- Mi se na ovaj klub i na ovaj dom više nećemo vratiti pod ovim uvjetima, odlazimo - poručio je Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka Doma naroda FBiH.
Postavlja se pitanje da li će ovi delegati ubuduće dolaziti na sjednice Doma naroda FBiH. 
- Šef Kluba Bošnjaka Muamer Zukić je tražio pauzu da se proba smiriti situacija. Predsjedavajući Tomislav Martinović je bio dužan da napravi sigurnost, ambijent. Zukić je tražio da se napravi pauza, on se oglušio iako je po Poslovniku obavezan kada šef Kluba jednog naroda traži pauzu, ona se automatski odobrava. On je to prešutio i kao djetetu rekao Zukiću "sjedi na mjesto". To je zaista nedopustvo. Mi smo se poslije toga povukli, održali smo sjednicu Kluba. Nažalost, sa nama nisu izašli iz Narodnog evropskog saveza (NES) i NiP-a. Ove druge bih razumio, oni brane ministra Delića, mada bi trebali braniti dignitet delegata i naroda i svih nas. Ali ne mogi shvatiti delegate NES-a koji pokušavaju da se dodvore "Trojci" u smislu vjerovatno neke nove prekompozicije vlasti. Takvu vrstu prodaje gledati je... - priča nam delegat Fahrudin Čolaković (SDA).
Upitali smo da li su na Klubu doneseni zaključci.
- Zaključak jeste da se napravi određena radna grupa, to je već urađeno, radna grupa delegata iz raznih stranaka gdje će se otići na razgovor sa predsjedavajućim Martinovićem, da se utvrde daljnji koraci u smislu kako ćemo se mi ponašati jer dosadašnje ponašanje i ono što smo jučer vidjeli je u najmanju ruku nekorektno prema našim delegatima, Klubu, što se odražava na ukupan odnos prema Bošnjacima - govori Čolaković.
Zastupnički dom ima Etičku komisiju, a mi nemamo 
Naglašava da će od te radne grupe zavisti da li će se pojaviti na narednim sjednicama Doma naroda FBiH.
- Apsolutno će od toga zavisiti! To i jeste bio zaključak da se vidi u kojem pravcu će se ići. Mi nismo tu da blokiramo. Na prošlu sjednicu smo došli kada nisu bili u dovoljnom broju iz parlamentarne većine. Mi smo tu čak i održavali kvorum, a to je njihova obaveza kao i da izglasavaju tačke, a opozicije je da podržava zdrave stvari i da kritikuje ono što ne valja. Međutim, oni hoće od nas da podržavamo ono što ne valja. Ne pada nam na pamet - govori Čolaković.
Potvrđuje da Dom naroda FBiH nema Etičku komisiju.
- Malo je šokantno. Zastupnički dom FBiH ima Etičku komisiju, a mi nemamo i postavlja se pitanje u ovakvim situacijama na koji način reagirati. Ima ta Komisija za ljudska prava i slobode, koje su njene nadležnosti, to je upitno - kaže Čolaković.
Predsjednica Komisije za ljudska prava je Miomirka Melank (NS) koja je 2022. godine došla u fokus javnosti kada se pojavio e-mail koji je cirkulirao kanalima masovnih komunikacija u kojem se o ezanu govori kao "bezobraznom ispiranju mozga", "ideološko-propagandnom džinglu"...
Čolaković kaže kako nije uredu da se većina zakona koji dolaze u Dom naroda FBiH razmatraju po hitnoj ili skraćenoj proceduri
- A sve kako bi se onemogućilo delegatima iz opozicije da u potpunosti učestvuju. Želja parlamentarne većine je da mi budemo tu samo ikebane. Donošenje zakona po hitnoj proceduri znači da delegati dođu samo, a predlagač zakona da predloži usvajanje, a da mi samo podižemo ruke, što je apsurd parlamentarne demokratije - kazuje Čolaković.
Bojali su se da se ne otvore novi zahtjevi da se pomogne penzionerima 
Na posljednjoj sjednici Doma naroda FBiH delegat Haris Zahiragić je predložio da se Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju razmatraju po redovnoj proceduri, da se ide u javnu raspravu od 30 dana kako bi opozicija mogla amandmanski djelovati i time barem donekle popraviti status penzionera. Takav prijedlog nije dobio potrebnu većinu da bi u nastavku nastupile replike među resornim federalnim ministrom Adnanon Delićem i Harisom Zahiragićem.
- Zahiragić je obećao u ime Kluba da ćemo mi podržati zakon ukoliko se ide u redovnu proceduru. Tražili smo samo mjesec i po roka, omogućite najkraću javnu raspravu od mjesec dana, ostalo se može završiti za 15 dana. Ono što meni zasmeta kod određenih predlagača kao što je Delić, jest da govore o određenim pritiscima zbog kojih se zakoni razmatraju po hitnom ili skraćenom postupku. U ovom slučaju on kaže da imaju pritisak od tužilaštava. Da li to znači da Ministarstvo radi samo kada ima pritisak tužilaštva? Čekali su 13 mjeseci i sada imaju pritisak tužilaštva. Svi smo za to da se usvoje Izmjene i dopune zakona o PIO-u, ali oni su se pribojavali da se ne otvore novi zahtjevi da se pomogne penzionerima - kazao je Čolaković.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.