open-navfaktor-logo
search
"Pobješnjeli hrvatski cvjetić"
Zahiragić o Delićevom "marš": Mali diktator, pokazuje ozbiljne znakove još ozbiljnijih dijagnoza
AUTOR: Faktor
12.06.2024. u 22:29
get url
text
Hars Zahiragić
Hars Zahiragić
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL
Haris Zahiragić (SDA), delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, osvrnuo se večeras na današnju sjednicu Doma naroda na kojoj ga je ministar rada i socijalne politike FBiH tokom rasprave maršnuo, dok ga je delegat Ilija Ilić (HDZ) nazvao majmunom.
Sve ovo dešavalo se, a kako smo to i ranije objavili, tokom rasprave o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
- Danas me je ministar Adnan Delić, samo zato što sam tražio da se Izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vrate iz hitne u redovnu proceduru, a kako bismo mogli amandmanima reagovati na opravdane zahtjeve penzionera, izvrijeđao sa govornice Doma naroda. Nakon što sam mu odgovorio, te pojasnio kako funkcioniše pravni sistem u FBiH, nakon što sam podsjetio i njega i javnost da on kao svršenik FASTO-a i ne mora znati to sve i upitao ga gdje je skoro 80 miliona KM novca penzionera koji im je ostavila Vlada Fadila Novalića - on mi je sa svoga mjesta rekao "Marš"! Mali diktator, koji pokazuje ozbiljne znakove još ozbiljnijih dijagnoza, nije se tu zaustavio nego me je nastavio vrijeđati i nazivati seljakom - naveo je Zahiragić.
Dodao je kako je sve to dopustio Tomislav Martinović - predsjedavajući iz HDZ-a, koji ga nije na vrijeme prekinuo, niti je klubu Bošnjaka dozvolio pauzu koju su tražili, a na koju svaki klub ima pravo prema Poslovniku.
- Vrhunac je ipak bila reakcija izvjesnog Ilije Ilića iz HDZ-a, inače električara iz Odžaka, koji se pridružio Delićevim uvredama i nazvao me majmunom, te mi uputio čak verbalne prijetnje i fizički nasrnuo na mene - a čemu su svjedočili svi prisutni delegati, stručne službe i na svu sreću novinari koji prate sjednice Doma naroda - napisao je dalje Zahiragić.
Nakon toga, navodi, članovi Kluba Bošnjaka napustili su današnju sjednicu, "a Trojka je imenovala važni FERK, pri čemu su od tri člana imenovali dva člana HDZ-a, ali i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo i to ni manje ni više nego Jelku Miličević".
- Jelku koja je osim što je glasala ZA istu, bila i supotpisnik odluke o transferu sredstava za nabavku respiratora, predlagač same tačke na Vladi i komadant štaba Civilne zaštite. Dakle, za istu Odluku, Fadil nevin u zatvor, a Jelka u Agenciju za bankarstvo. Bošnjacima suspenzija Ustava, poništavanje glasa potpredsjednika FBiH Lende, gaženje volje Kluba Bošnjaka, oduzimanje prava čak i na pauzu, te u konačnici uvrede i prijetnje delegatima Kluba Bošnjaka od strane primitivaca iz HDZ-a. To je rezultat politike Trojke. Kako ono Schmidt onomad reče: "Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjeti" - naveo je Zahiragić.
Dodao je kako se nisu uplašili, "štaviše, učvrstili su nas u uvjerenju da je svrgavanje ove izdajničke i nametnute vlasti uslov našeg dostojanstva i opstanka kao političkog naroda".
- Želio bih se zahvaliti kolegi iz Kluba Bošnjaka, predsjedniku KO SDP TK Dževadu Hadžiću koji je delegat većine, a koji je uprkos tome zajedno sa nama (SDA i DF) napustio ovu sramotnu sjednicu i glasao ZA zaključke na Klubu Bošnjaka koji osuđuju ovakvo tretiranje Kluba Bošnjaka koji predstavlja skoro 80 posto građana FBiH. Ljudi poput njega i dalje čuvaju čast, inače potpuno moralno posrnulog, SDP-a - zaključio je Zahiragić.
Zahiragić je objavio i snimak nakon današnje sjednice u kojem je tokom davanja izjave novinarima delegata Ilića uporedio sa "čovjekom koji uzgaja ružu i ima potrebu da je brani ako neko dođe da mu je ukrade ili ozlijedi".
- E tako je Ilić imao potrebu da brani cvjetića Adnana Delića, pobješnjelog hrvatskog cvjetića, i da mi govori da sam majmun, da sam za cirkusa, prijeti mi fizičkim obračunom - kazao je Zahiragić, nazvavši situaciju u Domu naroda krahom demokratije i parlamentarizma u Federaciji. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.