open-navfaktor-logo
search
Uvođenje "superkantona"
Denis Bećirović protiv Schmidtovih odluka: Nedopustive jednokratne intervencije
Nedopustive su jednokratne intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta kojim bi se ispunjavale trenutne političke želje, a koje bi utjecale na etničku homogenizaciju i produbljivanje nepovjerenja u predstavnike međunarodne zajednice i njihovu pristrasnost prema nacionalistički orijentiranim političarima.
29.03.2023. u 16:27
get url
text

VEZANI TEKST - Kulenović: Pozivamo građane da izađu ispred OHR-a, agonija započeta 2. oktobra se nastavlja

Ovo je navedeno u saopćenju Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se oglasio povodom, kako je navedeno, nagovještaja potencijalnog nametanja novih izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Bećirovi je naveo i da Schmidt treba što prije ispraviti greške koje je počinio 2. oktobra, kada je nametnuo izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

- Bećirović ke izrazio protivljenje predloženim izmjenama Ustava FBiH koje bi rezultirale dodatnom supremacijom etničkog u odnosu na građanski princip, čime se značajno otežava evropski put Bosne i Hercegovine. On je ocijenio da bi se nagovještenim ustavno-normativnim rješenjima oslabilo bosanskohercegovačko društvo i država.

Potencijalne izmjene Ustava FBiH kojima se predviđa uvođenje prava na veto, a koje bi bile "potpomognute" sa podrškom dvotrećinske većine delegata određenog naroda iz Doma naroda Parlamenta FBiH i podrškom većine zastupnika iz jednog od tri etnički najbrojnija kantona, ovisno o kojem se narodu radi, u suprotnosti su sa temeljnim evropskim vrijednostima na kojima počivaju Evropska unija i države članice.

Evropski sud za ljudska prava je u slučaju Pilav eksplicitno odlučio da "kombinacija etničkog porijekla i mjesta prebivališta predstavlja diskriminatoran tretman kojim se krši član 1. Protokola 12" Evropske konvencije. Ovim pristupom bi se dodatno produbila diskriminacija protiv ostalih i građana koji se odbijaju etnički izjasniti, a što je u direktnoj suprotnosti sa praksom Ustavnog suda BiH i suda u Strazburu.

Nedopustive su, stoga, jednokratne intervencije visokog predstavnika kojim bi se ispunjavale trenutne političke želje a koje bi uticale na etničku homogenizaciju i produbljivanje nepovjerenja u predstavnike međunarodne zajednice i njihovu pristrasnost prema nacionalistički orijentiranim političarima - saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Nadalje je Bećirović je naveo da bi se potencijalnim nametanjem diskriminatorskih ustavnih rješenja prije svega zacementirale etničke podjele među bosanskohercegovačkim građanima.

- Drugo, dodatne političke glasove bi dobili ekskluzivni zastupnici određenog naroda koji bi dolazili iz privilegovanih dijelova entiteta FBiH. Treće, institucionalno bi se osnažili etnički dominantni kantoni, što bi u konačnici vodilo ka novim etničkim podjelama i jačanju separatističkih tendencija. Četvrto, normiranjem prava veta na način kako je to predviđeno, institucionalizirao bi se i sistem nejednakih šansi čime bi se dodatno diskriminirali građani entiteta FBiH.

Sve ovo bi dodatno ojačalo monoetničke stranke, dok bi institucionalni poticaj za promoviranje građanskih i multietničkih ideja u drugim političkim strankama bio sveden na minimum, a u nekim kantonima bi potpuno nestao. To je u suprotnosti sa višestoljetnim iskustvom zajedničkog življenja u multietničkoj Bosni i Hercegovini - saopćeno je.

VEZANI TEKST - SDA zahtijeva od Schmidta da kaže planira li nametnuti izmjene Ustava FBiH: Ukoliko posegne za ovim...

Imajući u vidu nadležnosti entiteta FBiH, Bećirović je istakao kako je nedopustivo da niže administrativno-teritorijalne jedinice - kantoni, odnosno neki od njih, imaju presudnu ulogu prilikom izbora Vlade entiteta FBiH.

- Uvođenje "superkantona" u ustavnopravni sistem entiteta FBiH bilo bi pogubno i u funkciji etnizacije i dodatnog fragmentiranja države, što je u konačnici u suprotnosti i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Ovakav pristup, šta više, značajno odstupa i od Vašingtonskog sporazuma, koji ni sam, u jeku agresije na Bosnu i Hercegovinu, nije rezultirao takvom dominacijom etničkog u odnosu na građansko. Pacta sunt servanda, ili sporazumi se imaju poštovati, je jedan od temeljnih principa međunarodnog prava. Ako protagonisti etničkih podjela u vrijeme agresije nisu uspjeli dobiti obrise etno-teritorijalnog ustroja Federacije BiH, Visoki predstavnik nema međunarodnopravni legitimitet da to dekretom isporuči gotovo 30 godina kasnije.

Aktuelni visoki predstavnik treba, u što skorije vrijeme, da ispravi greške koje je počinio 2. oktobra, te da pomogne u izgradnji evropskih demokratskih standarda u Bosni i Hercegovini. U zemlji koja je 15. decembra postala kandidat za punopravno članstvo u Evropskoj uniji nema više prostora za diskriminatorska i antievropska rješenja - istaknuto je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.