open-navfaktor-logo
search
Dobili ugovor
Der Standard: Mađarska 2024. godine preuzima komandu EUFOR-a, šta to znači za BiH
Austrija nakon 15 godina komandno vodstvo nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini prepušta 2024. godine i to Mađarskoj, piše austrijski list Der Standard.
28.07.2023. u 21:39
get url
text

Novi general-major, prema njihovim saznanjima, će biti Laszlo Sticz koji će naslijediti Helmuta Habermayera.

Kako navodi Der Standard, Mađarska je dobila ugovor za komandu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, jer se obavezala i da će osigurati od četiri do pet helikoptera za EUFOR za najmanje tri godine počevši od januara 2024. godine.

Der Standard analizirajući situaciju u Bosni i Hercegovini navodi da bi dolaskom Mađarske na čelo EUFOR-a, moglo doći i do neizvjesnosti zbog "orijentacije neliberalne i autokratske vlasti u Mađarskoj" te podrške mađarskog premijera Viktora Orbana predsjedniku manjeg bh. entiteta RS-a Miloradu Dodiku.

Dodaje da su nedavno američki predstavnici pokušali da nagovore Italiju da umjesto Mađarske osigura svog komandanta EUFOR-a.

Dok je Austrija protiv dodatnog slanja trupa u BiH, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je stava da su dodatne trupe potrebne i za Der Standard je govorio o pogoršanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini zbog aktivnosti predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika.

Naglasio je važnost angažmana misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Naveo je kako je od izuzetne važnosti hitno raspoređivanje dodatnih i znatno snažnijih snaga EUFOR-a u zemlji i to u što kraćem roku.

Der Standard je upit poslao i Delegaciji EU-a u Sarajevu no odgovorili su im da "Delegacija ne donosi nikakve odluke u vezi sa vojnim misijama".

Ministarstvo odbrane Austrije za Der Standard tvrdi da se "ne očekuje da će trenutna sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini imati direktne negativne efekte na misiju EUFOR Althea".

- Daljnje povećanje broja osoblja stoga se u ovom trenutku ne čini primjerenim. Međutim, procjena rezervne operacije nije stvar nacionalnog upravljanja operacijama - rekao je Pierre Kugelweis iz odjela za štampu austrijskog Ministarstva odbrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.