open-navfaktor-logo
search
Nisu ni razmatrali
Deseci konkursa za čelne pozicije čekaju na raspisivanje, Vijeće ministara BiH nezainteresovano
Pitanje imenovanja i isteka mandata u institucijama Bosne i Hercegovine bilo je predlagano za dnevni red sjednice odlazećeg saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je nekoliko puta odlagana.
15.11.2022. u 07:38
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH

Ova tačka našla se konačno i na dnevnom redu prošlosedmične sjednice koja je održana, ali, kako nam je odgovoreno iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, tačka pod nazivom "Imenovanja i istek mandata u institucijama BiH" nije ni razmatrana.

VEZANI TEKST - Tegeltija kaže da nema problema u oblasti imenovanja, a krnjoj Komisiji za koncesije prije deceniju istekao mandat

Da li se čeka novi saziv Vijeća ministara BiH ili je u pitanju neka trgovina, nije poznato, mada se u kuloarima može čuti i jedno i drugo "obrazloženje", ali je sigurno da deseci pozicija direktora i njihovih zamjenika u institucijama BiH čekaju na Vijeće ministara BiH.

Prema informacijama, od blokade rada institucija BiH, na koju su se prošle godine odlučile stranke iz RS-a, nijedan konkurs nije raspisan. Jedina imenovanja koja su izvršena unazad godinu su imenovanja koja provodi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine poput onih u Agenciji za borbu protiv korupcije BiH.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, rekao je da nema mnogo imenovanja koja čekaju i da su u pitanju imenovanja čelnika u tri policijske agencije na nivou BiH za koje su prije skoro četiri mjeseca upućene rang-liste, ali da na desetke konkursa čeka da tek budu raspisani.

- Vijeće ministara BiH mora odrediti da se raspiše konkurs za svako imenovanje iz njihove nadležnosti. Bez njih se ne može – dodao je Akšamija.

Kazao je da se čekaju deseci konkursa za imenovanje osoba koja profesionalno obavljaju funkciju, ali je taj broj veći kada se uzmu u obzir i nadzorna tijela poput Upravnog odbora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, pa i Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine kojem je mandat davno istekao.

Poznato je i da je članovima "krnje" Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine mandat istekao prije više od decenije. Politički je neriješen i problem imenovanja direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine pa je Miro Džakula na toj poziciji duže od godinu i po od isteka mandata.

Sve ovo očito je ostavljeno za neki drugi put i dogovor. Dotad za Zorana Tegeltiju (SNSD), predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, u oblasti imenovanja nema problema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.