open-navfaktor-logo
search
Ne odustaju od djedovine
Detalji napada na povratnike u Gacku: Pucano je na kuću porodice Krvavac, i ranije su ih zastrašivali
Hvala Bogu, oni su čestiti Gačani, hrabri, koji ne odustaju tek tako lahko od svoje djedovine, govori Halid Dado Čustović.
AUTOR: E.D.-Š
02.05.2024. u 21:48
get url
text
Dogodio je još jedan napad i zastrašivanje Bošnjaka povratnika u entitet RS, ovaj put u Gacku. O svemu je javnost prvi obavijestio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar koji je ukazao da je tom prilikom korišteno vatreno oružje.
U razgovoru za Faktor Halid Dado Čustović, povrtanik, privrednik u Gacku i predsjednik Udruženja Gačana i Borčana BiH, rođak porodice na čiju kuću je pucano, kazao je da se napad dogodio u naselju Gračanica kod Gacka.
I ranije su imali raznih zastrašivanja ne bi li odustali od povratka 
- Želim prije svega jasno reći, što je izostavljeno u medijima, da se incident desio u prigradskom naselju Gračanica kod Gacka. Pucano je na kuću porodice Krvavac koja je u obnovi. Naljeto ako Bog da, vlasnik je trebao sa svojom porodicom useliti. Ovakav čin, pucanje u kuću, jeste klasični primjer zastrašivanja. Nečija želja je da porodica Krvavac ne useli u ovu kuću. Oni su i ranije imali raznih zastrašivanja ne bi li odustali od volje i želje za povratkom. Hvala Bogu, oni su čestiti Gačani, hrabri, koji ne odustaju tek tako lahko od svoje djedovine - naglašava Čustović i dodaje:
- Ovdje treba hladne glave donositi odluke. Očekujemo od policije profesionalan pristup, da se pronađe počinilac ili više njih. Ovakvi izgrednici čine štetu i Bošnjacima i Srbima. Deseci čestitih sugrađana srpske nacionalnosti me zvalo i iskazalo žaljenje zbog ovog incidenta, što mi je najveća satisfakcija, da neće i ne može ugroziti suživot u Gacku.
Za Hayat.ba je govorila E. Krvavac, kazavši da se radi o porodičnoj kući njenog muža koja je u izgradnji putem donacije.
- Nismo zvanično preuzeli ključeve, ali dođemo da obiđemo radove. Prije tri dana smo došli, svratili, bilo je sve uredu. Onda smo za 1. maj otišli u drugo selo, nedaleko. Tamo smo bili dva dana i u povratku smo svratili i zatekli taj prizor, polomljena stakla. Vjerovatno su mislili da smo tu za 1. maj. Odmah smo zvali policiju – kazala je Krvavac.
Dodaje da je uviđaj završen, a da će ih sutra obići i pripadnici EUFOR-a.
Tužilac se nije mogao izjasniti ima li elemenata krivičnog djela 
Tek večeras poslije 21 sat saopćenjem za javnost se oglasila Policijska uprava Trebinje navodeći kako "policijski službenici preduzumaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti oštećenja prozora na kući u Gračanici kod Gacka". 
- Policijski službenici PU Gacko su 2. maja po nalogu postupajućeg tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju izvršili uviđaj na kući H. K. u mjestu Gračanica. Policijski službenici su utvrdili da je u kući u kojoj prema riječima prijavljivača niko ne živi, oštećeno jedno prozorsko staklo upotrebnom vatrenog oružja. Postupajući tužilac se nije mogao izjasniti ima li u ovom događaju elemenata krivičnog djela te je naložio da mu se dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama  - saopćeno je iz PU Trebinje. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.