open-navfaktor-logo
search
Potvrdio informacije
Direktor RMU Banovići: Zaustavili smo isporuku uglja u TE Tuzla, problem je cijena koju je donijela Vlada FBiH
Rudnik mrkog uglja (RMU) Banovići obustavio je isporuku uglja za Termoelektranu (TE) Tuzla jer još nije potpisan ugovor s Elektroprivredom (EP) Bosne i Hercegovine o cijeni uglja za 2024. godinu, potvrdio je za Faktor direktor Rudnika Rasim Dostović.
04.01.2024. u 12:53
get url
text
Rasim Dostović
Rasim Dostović

VEZANI TEKST - Udar na elektroenergetski sistem: RMU Banovići obustavio isporuku uglja Termoelektrani Tuzla

- Nemamo ugovor s Elektroprivredom BiH i ne možemo voziti ugalj u Termoelektranu Tuzla. Kada postignemo dogovor o novom ugovoru, ispruka uglja će biti nastavljena - rekao je Dostović.

On dodaje da je proces pregovaranja s Elektroprivredom BiH u toku.

- Postupak je pokrenut, oni su dali nacrt, mi smo iznijeli primjedbe i idemo u pregovore u naredna dva-tri dana. Narednih sedam dana ćemo zavriti sve. Elektroprivreda je kasno pokrenula postupak, tek 1. januara, tako da treba sedam do 10 dana da se to završi, ali uglja ima dovoljno na depou TE Tuzla - kaže Dostović.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH, za čije se imenovanje zalagao i Murphy, vraća američkog crnolistaša na "mjesto zločina"

Ne želeći ulazi u detalje, odnosno konkretne brojke, Dostović, kaže da je RMU Banovići ponuđena cijena koju je donijela Vlada FBiH.

- Mi imamo primjedbe na tu cijenu koja je u prijedlogu ugovora. O tome ćemo pregovarati i doći do rješenja. Tako je zakonom predviđeno. Vidjet ćemo na kraju pregovora kakva će biti cijena, šta je optimalno i za jedne i za druge. Doći ćemo do kompromisa, mi smo dugogodišnji partneri, snabdijevano Blok 6 (TE Tuzla, op. a.) i nastavit ćemo ga snabdijevati - zaključio je Dostović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.