open-navfaktor-logo
search
Tarik Curić
Direktor studentskih domova: Bivši direktor je sahranio ovu ustanovu, ja podržavam studente
Za ovo stanje kriv je osnivač, Vlada KS, koja jedina može investirati u Studentski centar jer koncept javne ustanove je takav da nas Vlada finansira samo putem dotacija
13.12.2019. u 15:00
get url
text
Tarik Curić
Tarik Curić

Sedamnaest godina nije se investiralo u Javnu ustanovi Studentski centar Sarajevo, tačnije u studentske domove u Nedžarićima i na Bjelavama, kazao je za Faktor direktor ove javne ustanove Tarik Curić nakon protesta studenata zbog loših uvjeta u domovima u kojima borave studenti iz cijele BiH.

- Ja podržavam studente, oni su na protestima iznijeli više zahtjeva nevezano za kvar koji se prije nekoliko dana desio na toplovodu, i za probleme sa grijanjem. Traže utopljavanje objekata, traže da Vlada Kantona Sarajevo pokrene proces utopljavanja – navodi Curić.

Ističe da je Vlada KS za 20 godina investirala milion KM u paviljon II na Bjelavama.

- A mi na Bjelavama imamo devet zgrada, a kroz zgrade na Bjelavama su prošle ratne izbjeglice, služio se vojni rok, nakon toga nije bilo nikakvih investicija. Mi kao Studentski centar s obzirom na to da se nalazimo u statusu gubitaša, nemamo pravo da investiramo, u tome nas je onemogućila Porezna uprava FBiH. Jedine kapitalne investicije može provoditi Vlada – kazao je Curić.

Ističe da bi za utopljavanje objekata u Nedžarićima i Bjelavama trebalo 13 miliona maraka.

- Ova Vlada je putem sredstava EBRD-a planirala milion maraka, ali taj milion je nedovoljan jer se ovdje nije investiralo 17 godina, a imamo dug PIO-u koji se nije plaćao 17 godina, imamo tri miliona i 800 KM glavnice i milion i 500 hiljada kamata. Tu isto je Vlada KS bila dužna da sanira javnu ustanovu, ali nikada nije izvršena sanacija, a nije ni investirala i mi imamo omču oko vrata – kaže Curić.

Kaže da je njegovim dolaskom na mjesto direktora počelo i redovno isplaćivanje plaća, doprinosa i poreza.

- Ja sam za odlazak ljudi u penziju platio više od 600 hiljada maraka doprinosa – navodi.

Kaže da je prioritet promijeniti prozore u Nedžarićima i obnoviti kotlovnicu na Bjelavama koja je iz 1968. godine.

- Za ovo stanje kriv je osnivač, Vlada KS, koja jedina može investirati u Studentski centar jer koncept javne ustanove je takav da nas Vlada finansira samo putem dotacija. Godinama se nije ulagalo, osim onog paviljona broj dva. Mi smo iz našeg budžeta u paviljonu broj pet promijenili stolariju, unutrašnji inventar i nove dušeke, radimo što nam dozvoljava status gubitaša – pojašnjava Curić dodajući da je ustanova u takvom statusu da mogu samo održavati trenutno stanje.

Kaže, također, kako je potpisan ugovor sa Islamskom zajednicom i da će se praviti novi šesti paviljon.

- Napravit ćemo jedan paviljon iz temelja, to je jedna napuštena zgrada. Ja sam izdejstvovao tu donaciju, to je moj dio menadžerskog posla – kaže Curić.

Ističe kako od Vlade KS traže da im daju više sredstava.

- Mi danas plaćamo danak i ceh 17 godina direktora Emira Kadrića koji nije plaćao porez, doprinose. Pokrenuti su procesi protiv njega, putem suda smo vršili određena potraživanja. On je sahranio ovu ustanovu, ali su suodgovorne s njim vlade koje su to dozvolile. Zakon o javnim ustanovama član 41 i 42 kaže da ako ustanova ostvari gubitak u jednoj godini, Vlada je dužna da smijeni upravni i nadzorni odbor i da smijeni direktora, te da sanira gubitak – zaključio je Curić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.