open-navfaktor-logo
search
DF uložio amandman
Diskriminacija u budžetu: Dva miliona KM za HNK, a za Narodno pozorište Mostar nula
Uprkos negodovanju jednog broja zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u novom Prijedlogu budžeta Federacije BiH ponovo je planirano 2.000.000 KM za izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Zbog toga je Klub zastupnika Demokratske fronte uputio amandman kojim se traži da se novac za HNK umanji i dio dodijeli Narodnom pozorištu Mostar, potvrdila nam je Alma Kratina, šefica Kluba zastupnika DF u Zastupničkom domu FBiH.
06.03.2022. u 20:02
get url
text

Amandmanom se traži da se umjesto dva miliona KM HNK dodijeli 1.514.500 KM, a da se sa 485.000 KM sufinansira Narodno pozorište Mostar ukazujući i na dosadašnji diskriminatorski odnos aktuelne federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović koja je kadar HDZ-a.

HNK je dobio pet puta više novca od NP Mostar

- Uvidom u javno objavljene podatke o dodjeli sredstava Federalnog ministarstva kulture i sporta ustanovama Narodno pozorište Mostar i Hrvatsko narodno kazalište Mostar u mandatu aktuelne ministrice (Zora Dujmović), te vršeći komparaciju dodjele sredstava u smislu institucija koje djeluju na istom prostoru i sa istim ljudskim kapacitetima (po 25 zaposlenih) vidljiva je enormna disproporcija i evidentno neprimjereno favorizovanje Hrvatskog narodnog kazališta Mostar uz istovremeno kontinurano diskriminiranje Narodnog pozorišta Mostar - navodi se u amandmanu i dodaje:

- Dok je Narodnom pozorištu Mostar transferirano od ministarstva 97.500,00 KM, Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar je istovremeno od resorne ministrice i Vlade Federacije odobreno 583.000,00 KM ili 5,98 puta veći iznos što nema nikakvo racionalno uporište i obrazloženje.

Dodaju kako se uprkos činjenici da je nedavnim zastupničkim pitanjem u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH problematiziran diskriminirani status NP u Mostaru u odnosu na HNK u Prijedlogu budžeta Federacije BiH za 2022. godinu se otišlo još dalje planirajući u budžetu FBiH 2.000.000 KM za izgradnju zgrade HNK.

VEZANI TEKST - Džubur: Do kada će ministrica Dujmović diskriminirati Narodno pozorište Mostar

Drastičan primjer diskriminacije 

- Ne trebamo apostrofirati da istovremeno nije planirana niti jedna KM kapitalnog transfera za Narodno pozorište Mostar čija je urgentna rekonstrukcija procijenjena na nekoliko miliona KM. Kultno, multietničko Narodno pozorište Mostar je osnovano 1949. godine i kao takvo je pozicionirano u Instituciju od značaja za Federaciju BiH što se tretmanom Federalnog ministarstva kulture i sporta ne bi moglo potvrditi.

Očigledna je namjera da se ovakvim diskriminatorskim transferima NP Mostar marginalizira sa evidentnom opasnom nakanom eliminisanja sa kulturne mape BiH uz promovisanje nekih novih "standarda" i "vrijednosti" koji su utemeljeni u i nakon posljednjeg rata.

Budući da se radi o drastičnom primjeru diskriminacije očekujemo primjerenu reakciju u smislu prihvatanja predmetnog Amandmana čime će se djelimično korigovati evidentna nepravda prema Narodnom pozorištu u Mostaru - navodi se u amandmanu Demokratske fronte.

VEZANI TEKST - Objasnili zašto: Islamska zajednica protiv izgradnje zgrade HNK-a u Mostaru

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.