open-navfaktor-logo
search
Zapostavljeni godinama
Džubur: Do kada će ministrica Dujmović diskriminirati Narodno pozorište Mostar
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnik Ahmed Džubur (DF) pitao je federalnu ministricu kulture i sporta Zoru Dujmović do kada će diskriminirati Narodno pozorište u Mostaru, kada je riječ o dodjeli novca, statusa ove kulturne ustanove.
27.10.2021. u 10:47
get url
text
Zora Dujmović

- Pitam ministricu Zoru Dujmović do kada će provoditi diskriminaciju prema Narodnom pozorištu Mostaru, koja traje pet godina transferima Ministarstva, a koji imaju diskriminirajući karakter. U Mostaru postoji Narodno pozorište 70 godina, postoji i Hrvatsko narodno kazalište koje je osnovano poslije rata, a prema kojem se odnosi kao instituciji od značaja za nauku i kulturu države Bosne i Hercegovine, dok je Narodno pozorište Mostar od značaja za Federaciju BiH. Dosadašnji transfer prema Narodnom pozorištu Mostar iznosi 97.500 KM, a prema Hrvatskom narodnom kazalištu 583.000 KM, dakle, šest puta više. U obje institucije ima po 25 zaposlenih, i čime se Dujmović rukovodila kada je provodila ovakav diskriminatorski status - ukazuje Džubur.

On je upitao premijera Federacije BiH Fadila Novalića, kao nadređenog ministrici Dujmović, da li će odobriti urgentni transfer od 480.500 KM Narodnom pozorištu Mostar jer to očekuje i pozorište i javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.