- Pitanje centralne gradske zone ne može se rješavati parcijalno. Tražimo da se rješava u paketu i cjelovito i samo na taj način. Nije Hrvatsko narodno kazalište samo jedno pitanje i jedan projekat – poručio je muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Takvi projekti, prema njegovom mišljenju, doveli bi do "još veće izolacije populacije Bošnjaka i drugih građana u zapadnom dijelu Mostara, na sličan način kao što je to slučaj i sa Bošnjacima u Stocu, Čapljini i Istočnoj Hercegovini", saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

- Gradnja novih zgrada s isključivim nacionalnim predznakom, među kojima je i zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, na linijama ratnog razgraničenja u metaforičnom smislu znači podizanje novih zidova i brana koje grad dijele na dva dijela. Ne čudi nas da taj projekat podržava hrvatska država, ali smo razočarani kad to podržava i naša vlada - kazao je muftija Dedović.

Skupština Medžlisa Islamske zajednice Mostar podržava stavove mostarskog muftije te traži od izabranih zastupnika u Parlamentu Federacije da ne dozvole da se s dva miliona maraka finansira izgradnja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

- Na taj način se parcijalno, mimo zakonom propisanih normi, trajno rješava pitanje centralne zone Grada Mostara koja u svakom smislu mora odražavati otvorenost Grada Mostara i njegovu multietničku supstancu, jednakopravnost naroda i građana, jer se na taj način direktno poništava potpuno legitiman zahtjev Islamske zajednice da na prostoru nekadašnjeg Lakišića harema izgradi reprezentativnu zgradu Islamskog centra, te u tom smislu zahtijevamo od svih političkih faktora i zastupnike u entitetskim parlamentima da ne dozvole ovu vrstu poniženja i minimiziranja Bošnjaka kao političkog faktora u Mostaru - navode iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.