open-navfaktor-logo
search
Žrtve genocida
Dječak Elvir Salčinović ukopan pored oca i brata, otac i sin Vejsil i Hasib Mujanović jedan pored drugoga
Petnaestogodišnji Elvir Salčinović je najmlađa žrtva genocida koja je ukopana danas na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.
11.07.2023. u 15:04
get url
text
Elvir Salčinović, dženaza, Potočari
Elvir Salčinović, dženaza, Potočari

Ubijen je na području Baljkovice u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Iako je identifikovan još 2011. godine, njegova porodica sve do ove godine nije smogla snage da ukopa njegove posmrtne ostatke. Konačan smiraj našao je uz oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. i 2011. godine. Porodica nastavlja tražiti posmrtne ostatke brata Senada.

- Bio je dijete od 15 godina, društven. Od moje sestre je nestao muž Turabija, sinovi Almir, Senad i Elvir. Senad nije pronađen. Sestra je ubijena u Srebreniku. Cijela porodica je ubijena, ostao je samo još jedan brat - rekao je ranije za Anadolu njegov dajdža Abaz Jusufović.

Otac i sin - Vejsil i Hasib Mujanović ukopani su danas u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

(Foto: Anadolija) Otac i sin Vejsil i Hasib Mujanović ukopani jedan pored drugoga

Vejsil je u trenutku smrti imao 52 godine, a Hasib 30. Danas su spušteni u mezare, jedan pored drugog.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopani su posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.